ORÁLIS ALLERGIA – HELLO TAVASZ!

Cikk9_OralisallergiaBorito.jpg

Hello allergia szezon! Korunk népbetegsége az allergia, ami a jó idő beköszöntével egyenes arányban növeli az egy főre eső papírzsebkendő vásárlások számát. Az orrunk csurog, a torkunk kapar, a szemünk viszket, és ezek még csak az enyhébb tünetek, melyek bosszantóan fűszerezik hétköznapjainkat. Az allergia tüneteit már szuper hatékonyan tudja kezelni az orvostudomány, de vajon gondoltunk már arra, hogy étkezésünkkel is kordában tudjuk tartani az allergiás reakciókat?

allergia

GÖRÖGDINNYE = PARLAGFŰ

Bizonyos ételek fogyasztásakor előfordulhat, hogy a gyomnövényhez hasonlító szerkezetükből fakadóan allergiás reakciókat okozhatnak. A legismertebb és leggyakoribb a görögdinnye-parlagfű keresztallergia, aminek oka, hogy a két anyag szerkezete annyira hasonlít egymáshoz, hogy szervezetünk nem tud különbséget tenni köztük. Ebben az esetben hiába nincs még szezonja a parlagfűnek, ha nekiállunk vadul dinnyét falni, sajnos hasonló tünetekre számíthatunk, mint amikor a szomszéd a sokadik felszólítás ellenére sem irtotta ki kertjéből a parlagfüvet.

allergia

A VISZKETÉS AZ MÁS TÉSZTA

Vékony a mezsgye a kereszt-, és az orális allergia között. Míg a keresztallergia az összetétel hasonlósága miatt produkál tüneteket, addig az orális allergia a száj-, és a száj körüli nyálkahártya irritációja miatt jelentkezhet. Ilyenkor a száj, az ajkak, a szájpadlás és a garat viszkethet, duzzadhat, illetve kísérheti kellemetlen fülviszketés vagy torokszorítás is. Kiváltó oka lehet, ha cseresznyét, sárgabarackot vagy almát csemegézünk, ezért érdemes odafigyelni étkezésünkre. a tünetek enyhítésére összeállíthatunk egy saját allergia-diétát is, amihez az alábbi táblázat segítséget nyújthat.

allergia

CSAK NE HÍVJUK DIÉTÁNAK!

Nevezhetjük bárhogyan, lényeg, hogy kerüljük azokat az ételeket, fűszereket, melyek kiválhatják a nem kívánatos tüneteket. Alapvetően hasznos odafigyelni étkezésünkre, hiszen egészségünket – szívünket, testünket, fogaink állapotát – minden téren befolyásolja. Ha az ételeket a kritikus időszakokban is jól kombináljuk és a ránk nézve veszélyeseket elhagyjuk, elkerülhetjük, hogy a havi bevételünk nagyobb hányadát gyógyszerekre kelljen költenünk. Az ételek készítésekor mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy nyers állapotukban gazdagon tobzódnak bennük az allergén anyagok, de jó hír, hogy hő hatására főzéssel ezt minimalizálhatjuk.

allergia

PROFIK ÉS VITAMINOK

Együtt és külön-külön is hasznosak. Az allergia csökkenthető vitaminokkal, mint amilyen a kálcium, C-vitamin, vagy a patikában, drogériában elérhető, az antihisztaminéhoz hasonló hatóanyagú csalántea főzete. Mindemellett érdemes felkeresni profi szakembert, hogy  allergiás tüneteinket megvizsgálva segítsen személyre szabott kezelésünkben, és a megfelelő étrend összeállításában.

allergia

ezustfenylogo

Forrás: almapatika.hu, Google

Szerző: Eat, Move & Smile


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .


Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika