csecsemő hallásvizsgálat

Gyermek – csecsemő hallásvizsgálat

felnőtt hallásvizsgálat a következő oldalon

Időpont egyeztetés alapján fogadjuk pácienseinket így nem kell nálunk töltenie több időt, mint ameddig a vizsgálat tart.

Bejelentkezés a +36-1-467-5030 -as telefonszámon minden nap 7:45-20:00 között lehetséges!

Foglaljon időpontot online

Objektív csecsemő hallásvizsgálat– TEOAE – otoakusztikus emissziós készülékkel lehet a legpontosabb eredményt kapni. A babák hallójáratába egy apró (füldugó szerű) szondát helyezünk el olyannyira óvatosan, hogy a kicsit ne izgassa fel egy picit sem, hiszen a vizsgálathoz nyugodtnak kell maradnia. A szonda által kibocsátott hangok a fülben lévő szőrsejteket rezegtetik meg. Ezek a szőrsejtek jeleznek vissza a baba hallásáról a szondában lévő apró és nagyon érzékeny mikrofonnak. A hallásvizsgálat egy nyugodt babánál alig vesz igénybe pár percet. Ez egy gyors és megbízható vizsgálat, tekintse meg rendelőnkben készített videónkon fentebb!

Érdemes odafigyelni a gyermekeknél bekövetkező halláskárosodásra utaló jelekre és időben szakember segítségét kérni. A halláskárosodás következtében a gyermekeknek komoly nehézségei adódhatnak a beszéd és a nyelv elsajátításában. Csecsemő hallásvizsgálatot a baba első 6 hetében kell végezni. Hívjon bizalommal és foglaljon időpontot, nálunk nem kell hosszasan várakoznia gyermekével!

Gyermek és csecsemő hallásvizsgálatra az alábbi telefonszámon tud bejelentkezni hozzánk: +36-30-884-1904

csecsemő hallásvizsgálat fül-orr-gégészetünkön
csecsemő hallásvizsgálat

A halláskárosodásra utaló jelek lehetnek:

A terhesség alatt:

A magzat halláskárosodásának kockázatát nőveli ha a terhesség alatt a kismama rózsahimlős megbetegedése, esetleges vírusos fertőzés vagy influenzás megbetegedése volt.

A kismama terhesség alatt fogyasztott alkoholtartalmú italokat.

csecsemő hallásvizsgálat fül orr gégészeten
Újszülöttek esetében (születéstől 1 hónapos koráig):
 • Abban az esetben ha az újszülött kevesebb, mint 1,5 kilogrammal a született.
 • A születést követően az újszülötett súlyos besárgulás miatt kezelték.
 • Abban az esetben ha az újszülött intenzív osztályon több, mint öt napot töltött.
 • Abban az esetben ha antibiotikumos kezelést kapott.
 • Agyhártyagyulladása volt.
 • Nem sikerült az újszülött hallás szűrővizsgálata.

 

Örökletes:

Ha családon belül egy vagy több személy is hallásproblémákkal küzd.

 

csecsemőhallásvizsgálat

Csecsemő (1 hónaptól 2 éves korig)
 • Abban az esetben ha antibiotikumos kezelést kapott.
 • Agyhártyagyulladása volt.
 • Neurológiai rendellenességet diagnosztizáltak
 • Abban az esetben, ha súlyos koppnyasérülést szenvedett vagy ha más egyéb okokból jelentkezett vérzés a fülben.
 • A krónikus fülgyulladás következtében több mint 3 hónapon keresztül folyadék van a dobhártya mögött.

 

Környezeti hatásokra adott reakciók:

(beszéd-és nyelvi fejlődés)

 

Újszülött (az első 6 hónap)
 • Semmilyen módon nem reagál a környezetbeli váratlan és hangos zajokra.
 • Nem ébred fel a zajokra.
 • Nem kezd el hangokat utánozni.
 • Látszólag nem reagál a nyugtató hangokra (énekek – mondókák – dalok) .
 • Nem kelti fel a figyelmét és nem fordtja fejét a hang irányába
 •  Nem koncentrál személyekre amikor kommunikálni próbálnak vele
 • Nem kezd el gügyögni vagy tipikusan csecsemőkre jellemző hangokat adni.
 • 12 hónapos korában még látszólag nem érti a gyakran ismétlődő egyszerűbb kifejezéseket sem, mint pl.: pá-pá

Hallásvizsgálat csecsemőknek rendelőnkben

Csecsemő (3 hónaptól 2 éves korig)
 • Nem reagál azonnal ha hozzászólnak.
 • Nem reagál a környezetéből érkező hangokra.
 • Nem találja a hangok forrását
 • Hasonló korú gyermekekhez képest látszólag kevesebbet kommunikálnak

 

Hallásteszt: Hogyan – Mikor – Miért

 

Ha felmerül a gyanúja a halláskérosodásnak, kérje szakorvos véleményét. Akár már csecsemő kortól kimutatható a halláskárosodás és annak mértéke, modern audiológiai eszközök segítségével. Azok a rendelők amelyek fel vannak szerelve ilyen mérésre alkalmas eszközökkel a gyermek közreműködése nélkül is meg tudják állapítani az esetleges halláskárosodást.

 

Hallásvizsgálat újszülötteknél és csecsemőknél egy éves kor alatt:

 

Hallásvizsgálat fájdalommentes és általában kevesebb, mint fél-egy órát vesz igénybe. Korszerű eszközök segítségével nagy biztonsággal cáfolható vagy igazolható a szülők esetleges gyanúja. A újszülöttek hallását tesztelhetik akár az otoakusztikus kibocsátás (OAE) teszttel vagy az automatikus hallás, agytörzs válasz AABR (-ez a vizsgálat nálunk nem elérhető!) teszt segítségével.

Az OAE teszt vagyis a csecsemő hallásmérés során egy apró füldugó kerül a baba fülébe mely csattanó hangokat közvetít a hallójáratba és az eszközben lévő program segítségével belsőfül válaszreakcióit elemezve megállapítható a hallást segítő belső fül működése. Ha a teszt eredménye nem utal belső fül rendellenes működésére, akkor a szervi károsodások nagy valószínűséggel kizárhatóak. Azonban ha a OAE teszt eredménye halláskárosodásra utal, javasolt az idegi alapú működést vizsgáló AABR teszt elvégzése is.

Az AABR vizsgála során a gyermekek hallását egy fülhallgató és érzékelő segítségével az agyi működés szintjén vizsgálják teszthangokra adott agyi reakciók, agyhullámok megfigyelésén keresztül.

 

Vizsgálat idősebb gyermekeknél és felnőtteknél

Az idősebb gyermekek és felnőttek hallásvizsgálata egy egyszerű reakcióteszt segítségével zajlik. Fülhallgatón keresztül kibocsátott hangokra abban a pillanatban amikor azt érzékelik, kezük felemelésével vagy egy gomb megnyomásával reagálnak.

Az iskolai tanulmányok megkezdése előtt érdemes elmenni egy hallásvizsgálatra, hogy kizárhassuk az esetleges halláskárosodásokat. Sok esetben az iskola megkezdését követő tanulási nehézségek és koncentrációs zavarok hátterében is a halláskárosodás valamilyen szintű mértéke állhat.

A fülben felhalmozódó fülzsír valamint a dobhártya mögött huzamosabb ideig jelen lévő váladék szintén eredményezhet átmeneti halláscsökkenést. Az ilyen jellegű hallászavarok könyen megszüntethetőek megfelelő orvosi kezeléssel vagy kisebb műtéti beavatkozásokkal.

Előfordul, hogy a hallászavarok csak időnként jelentkeznek azonban a hátterükben nem alkalmi halláscsökkenés hanem állandó jelegű idegi eredetű problámák állnak. Az ilyen esetek többségében csak részleges halláscsökkenés (pl csak az egyik fület érinő) tapasztalható és ritkább az mikor teljesen sikketséget diaagnosztizálnak. A probléma korai felismerése, és megfelelő kezelése (hallókészülék használata, speciális gyakorlatok alkalmazása) segíti fejleszteni a gyermek még meglévő hallását mely nagy mértékben csökkentheti a későbbiek során a nyelv elsajátitását

Kérjük amennyiben felmerül Önben, hogy gyermekének esetleg halláskárosodása vagy halláscsökkenése lehet, mihamarabb forduljon szakorvoshoz. Ne feledje, hogy a probléma korai felismerése és kezelése nagy mértékben hozzájárulhat gyermeke egészséges fejlődéséhez (szocializálódásához) A vizsgálatok fájdalommentesek és megfelelő eszközök segítségével könnyen elvégezhetőek.

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika