RAGAD A KORMÁNY? 5 TIPP CUKORBETEG SOFŐRÖKNEK

cikk10-ragadakormany-borito.jpg

Cukorbeteg is, terhes is, ráadásul sofőr is! Vezetni azért még lehet?

Azért mert valaki cukorbeteg, még nem jelenti azt, hogy pénzzé kellene tenni a családi flottát, és bele kellene törődni, hogy az előszoba komódjának mélye elnyelje a sógortól karácsonyra kapott, extra puha designer bőr sofőrkesztyűt. Már akinek van ilyen. Ugyan a vezetést befolyásolhatja a diabétesz, de megfelelő odafigyeléssel és gondossággal megelőzhetjük, hogy orvosunk szigorúnak tűnő okuláréja mögül mosolygós szemével korlátozzon bennünket a vezetésben.

A vezetői engedély megszerzéséhez – vagy annak meghosszabbításához – meg kell feleljünk bizonyos egészségügyi előírásoknak, melyek szoros összefüggésben állnak a cukorbetegséggel. A nagymama hétvégi süteményét csemegézve nem is sejtjük, milyen mértékben befolyásolhatja hosszú távon vezetői képességünket az édes élvezet. Szerencsére azt, hogy a házi csipetkével teletömött csülkös bableves, majd a fél tepsi almás rétes miként hat a vezetéshez szükséges érzékszerveinkre nem tudjuk meg azonnal, hacsak konstans módon nem hordunk magunknál vércukorszintmérő eszközt. A rendszeres éves vizsgálatok éppen ezért tökéletesek, hiszen bár általánosnak mondhatók, mégis górcső alá veszik azon sarokpontokat, melyek egyértelműen rámutatnak a cukorbetegségre szervezetünkben.

JÓVÁHAGYOTT VIZELET

Furcsának tűnhet, ha a jogosítvány meghosszabbításához orvosunk ragaszkodik vizeletmintánk leadásához. Nem afféle szakmai perverzióból teszi mindezt, csupán meg akar győződni, vesénkben nincs-e cukorbetegségre utaló fehérje, ami akár tönkre is teheti veseállományunkat. A jó cél érdekében legyünk jók, és adjuk meg a királynak azt, ami a királynak jár! Ez esetben a vizelet mintánkat.

cikk10-ragadakormany1

INKÁBB LÁTNI, MINT LÁTSZANI!

A szemészeti szűrővizsgálat szintén sarkalatos pontja az éves ellenőrzésnek, hiszen a magas vércukorszint miatt a szemfenéki erek bevérezhetnek, az apró pici hajszálerek megpattanva pecsételő vérzést okozhatnak, ami rövid távon homályos látást, színtévesztést, hosszú távon pedig akár vakságot okozhat. Alapvetően az orvosok speciális táblát és szemészeti vizsgálóeszközöket használnak a pontos diagnózis felállításához, így ha kedvenc doktorunk ezen speciális eszközök helyett a napi sajtót nyomná kezünkbe arra kérve, olvassuk fel neki az aktuális híreket, nyugodtan kezdjünk el gyanakodni.

cikk10-ragadakormany2

LÁBVIZSGÁLAT ÚRVEZETŐKNEK

A lábak, a körmök és a talp bőrének karbantartása nem csak a közelgő strandszezon, és  a szuper szexi pántos topánok nyári debütálása miatt fontos. A cukorbetegség során a szervezet legyengül, a bőr kiszárad, könnyebben berepedezik, így ezen keresztül a kórokozók nem csak hamarabb támadják meg szervezetünket, de a velük folytatott harc is nehézkesebb. A pedikűr, azon belül a gyógy-pedikűr fontosságát azért emeljük ki, mert ha a diabéteszes vendég lábát nem sajátjával, hanem egy olyan eszközzel kezelik, melyet korábban más lábfejének ápolására használtak és véletlenszerűen – sajnos nagyon gyakran – azt nem fertőtlenítik megfelelően, úgy egy véletlen bevágásnál a bacilusok nem csak könnyebben jutnak be a cukorbeteg ember szervezetébe, de kérdéses, hogyan tudja azokat legyengült immunrendszerével leküzdeni. Egyetemleges felhördülés a pedikűrösök és a gyorstalpalót végzett „wannabe” lábápolók részéről a „De nem nálunk!” spontán reakció, amit mi természetesen megértünk. A gyakorlat sajnos mégis azt mutatja, hogy a páciensnek érdemes körültekintően választania.

cikk10-ragadakormany3

EGY A SOFŐR, MÉGIS KETTEN VANNAK

A babavárás csodálatos állapot, és ha az orvos valami különös oknál fogva nem tiltott el bennünket a vezetéstől, megfelelő körültekintéssel nyugodtan volán mögé ülhetünk. A várandósság alatt a cukorbetegség – akár előfordult korábban a családban, akár nem – megjelenhet, de ahogy jött, úgy mehet is szülést követően. Kezelése feltétlenül szükséges, de ha amiatt aggódunk, vajon lappang-e bennünk ez a fajta betegség, úgy gondoljuk, nem a teherbe esés a legjobb módja a betegség kiderítésének.

cikk10-ragadakormany4

ÍGY RAGADJUNK KORMÁNYT

Ha felelős cukorbetegként az előzőekben említett pontok éves szinten ellenőrzöttek és betegségünket megfelelően kezeljük, jöjjön néhány tipp, mire figyeljünk az utakon.

– Mielőtt autóba ülünk, győződjünk meg, hogy megfelelően gondoskodtunk a szükséges szénhidrát-bevitelről és annak menet közben történő pótlásáról!

– Hosszú út során iktassunk be pihenőket, ahol megmozgatjuk végtagjainkat.

– Azonnal álljunk meg, szálljunk ki az autóból a kulcsot magunkhoz véve, ha gyengeséget, zsibbadást érzünk, vagy izzadunk és látásunk homályossá válna.

– Mindig legyen nálunk szőlőcukor, gyorsan felszívódó szénhidrát, melynek elfogyasztásával rövid idő alatt helyre tudjuk állítani vércukorszintünket.

– Ne üljünk vissza azonnal a járműbe! Várjunk 45 percet, mire állapotunk stabilizálódik, és újra biztonságosan folytathatjuk megkezdett utunkat.

A cukorbetegség nem játék, de gondos odafigyeléssel és megfelelő kezeléssel kontroll alatt tartva minőségi életet élhetünk. Ehhez fontos, hogy évente végeztessünk szűrővizsgálatot még akkor is, ha nem tapasztaljuk magunkon  a diabétesz tüneteit.

cikk10-ragadakormany5

ezustfenylogo

Forrás / Fotó: Google

Szerző: Eat, Move & Smile


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .


Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika