KIT ÉRDEKEL A FÜLZÚGÁS?

Cikk8_KiterdekelafulzugasBorito.jpg

Leginkább azokat, akik krónikusan, vagy akár időszakosan szenvednek ettől a roppant kellemetlen tünettől. A szűnni nem akaró monoton zaj éjjel és nappal tobzódik fejünkben és fülünkben, ami nem csak zavaró, de hosszú távon egy sor negatív pszichés tünetet is produkálhat. A fülzúgásban, fülcsengésben szenvedők száma folyamatosan növekszik, köszönhetően az egyre hangosodó technikának, külső zajoknak és nem utolsó sorban a stressznek. Szerencsére a fülzúgás – más néven Tinnitus – kezelhető, illetve némi odafigyeléssel megelőzhető a halláskárosodás ezen formájának  kialakulása.

Bizonyára mindannyian érezzük olykor, egy tisztességesen átcsápolt rock koncert, vagy akár egy ártatlannak tűnő dizsi-buli után reggel hétkor a gyrososnál ülve, hogy visítva cseng a fülünk. Míg elnyammogjuk a fűszeres hússal telepakolt szószos pitát, visszatuszkolva a kilógó zöldségeket azon morfondírozunk, vajon ez elmúlik, mire hazaérünk? A kádban ülve aztán a végtelen zúgást csak a zuhany távoli hangja töri meg, és a sipító hang fejünkben csak fokozódik, mikor az egész estés mulatság után a csendes szobában fadarabként ágynak dőlve csak  a gőzmozdony sikítását halljuk . Előfordult már ilyen, ugye? Pedig ez még csak egy szimpla szombat este, ami jó esetben másnapra elmúlik. De mi történik azokkal, akiket szünet nélkül kínoz ez a csörgő, zörgő, sípoló, visító, susogó, süvítő hang? Számukra vajon mikor jön el a megváltó csend és nyugalom?

fülzúgás

MEGELŐZÉS

A fülzúgástól Magyarországon kb. 300 – 500 ezer ember szenved nap mint nap. Alapvetően idegi eredetű problémák okozzák, de kialakulhat alváshiány, vitaminhiány miatt is, illetve hangos, zajos helyeken huzamosabb időt eltöltve, mint például gyártó üzemben, vagy akár óvodai munkavégzés során is. Ahhoz, hogy elkerüljük a fülzúgás okozta tüneteket, célszerű az alábbiakra fokozottan figyelni.

fülzúgás megelőzése

1. Kerüljük a hangos, zajos helyeket. Ha mégis túl zajossá válna környezetünk, védjük fülünket füldugóval, fülvédővel.

2. A túl nagy csend erősítheti a fülzúgást, így próbáljunk meg halk háttérzenét kapcsolni, otthon az óra ketyegésére, a hűtő búgására, útközben az autó motorjára, illetve egyéb hangokra koncentrálni.

3. Semmiképpen se essünk pánikba, a fülzúgás alapvetően nem egy súlyos, vagy akár gyógyíthatatlan folyamat jele.

4. Csökkentsük a stresszt sporttal, mozgással, szabadidős programok beiktatásával.

5. Alváskor próbáljunk meg magasabb párnán pihentetni fejünket.

6. Figyeljünk étkezésünkre, hiszen az alkohol, a cukor, a koffein, a mesterséges édesítőszerek és a só fokozhatják a tüneteket.

7. Ha gyógyszert szedünk, érdemes orvosunkkal együtt felülvizsgálni azokat, hátha valamelyik pirula mellékhatásaként jelentkezik a fülzúgás.

8. A tinnitus gyógyítható. Ne érjük be annyival, hogy „majd megszokjuk”.

9. Figyeljük meg, milyen események hatására jelentkeznek a tünetek. Ez jó kiindulópontja lehet a kezelésnek.

10. Hagyjuk a netes orvoslást, inkább profi szakembert keressünk fel helyette.

fül

Az Ezüstfény Magánklinikán a fül-orr-gégészeti vizsgálatok és a kezelések profi szakemberek által történik egy helyen, így biztosítva a hatékony és páciens-központú ellátást, a Magyar Tinnitus Egyesület ajánlásával.

ezustfenylogo

Forrás: Magyar Tinnitus Egyesület, tinnicareusa.com

Forrás: Fotó / Pinterest, Google

Szerző: Eat, Move & Smile


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .


Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika