Mi derülhet ki a szívultrahangból?

szivultrahang2.jpg

Az egyik leggyakoribb kardiológiai vizsgálat a szívultrahang, hiszen rendkívül hatékony eszköz a diagnosztizálásban. Ha olyan tünetekkel keressük fel a kardiológiai szakrendelést, mint például a mellkasi fájdalom, szabálytalan szívverés vagy légszomj, biztosak lehetünk benne, hogy a szakorvos elvégezteti a szívultrahang vizsgálatot. De milyen információkhoz juthatunk ennek a képalkotási technológiának a segítségével? Olvassa el blogcikkünket a válaszért!

 

Az echokardiográfia menete

Az echokardiográfiaként – vagy röviden ECHO-ként – is ismert szívultrahang a többi UH technológiához hasonlóan képet alkot, amelynek segítségével a szakorvos felfedi a szív elváltozásait, sérüléseit, és adatokat kap a szerv és annak részeinek állapotáról. A 15-20 perces vizsgálat menete roppant egyszerű és teljesen fájdalommentes, mindössze a mellkast kell szabaddá tenni a képalkotáshoz, először háton, majd oldalt fekve, hogy több szögből is képet kapjunk a szívről. Az ultrahang-vizsgálat két szempontból is fontos: egyrészt az alaki eltéréseket mutatja ki, másrészt a szívben végbemenő áramlásokról is tájékoztat. Többek között az alábbi elváltozások, állapotok válnak láthatóvá és mérhetővé ezzel a módszerrel:

  • szívüregek – kamrák és pitvarok – mérete és mozgása
  • szívfal vastagsága és mozgása
  • szívbillentyűk alakja és mozgása
  • szív pumpafunkciója – vagyis a szívizom merevsége, illetve rugalmassága
  • szívben előforduló patológiás elváltozások: daganat a szívüregben és -burokban, trombózis a szívüregben, folyadék a szívburokban
  • a bal kamrából eredő verőér, az aorta kezdeti szakasza

Fontos megjegyezni, hogy a szívultrahang sokszor csak az egyik, pontosabban fogalmazva az első lépés a diagnosztizálásban. Mivel a szív- és érrendszeri megbetegedések világszinten is a vezető halálokok közé tartoznak, olyan vizsgálatok elvégzésére is szükség lehet, mint a nyugalmi vagy terheléses EKG, továbbá a Holter monitorozás, adott esetben MR és CT – tehát a szívultrahang a kardiológiai vizsgálatnak csak az egyik lépését képezi, a teljes kardiológiai képhez szívultrahanggal egybekötött komplex vizsgálatra van szükség.

Szívultrahangra nemcsak akkor érdemes bejelentkezni, ha direkt a mellkasában érez valamilyen kellemetlenséget vagy fájdalmat, hanem akkor is, ha példának okáért úgy érzi, hogy fáradékonyabb és kevésbé terhelhető, mint korábban, esetleg azt veszi észre, hogy bedagad a lába, netán szédül vagy eszméletvesztése volt – ne halogassa a vizsgálatot!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika