Ünnepi túlevés – van, mikor már csak a szemünk kívánja

pexels-cottonbro-studio-3171151.jpg

Olykor még az is elcsábul a karácsonyi és szilveszteri menük láttán, aki egyébként az év többi időszakában tudatosan étkezik. Annak, akik egészségügyi okokból vagy szimplán csak céltudatos elhatározásból valamilyen diétát követ, sokszor rémálom az ünnepi időszak; vagy azért, mert óriási kísértésekkel kell szembenéznie, amikor otthon vagy vendégségben leül egy roskadásig megrakott ünnepi asztal mellé, vagy azért lesz embert próbálóbb a karácsonyi, szilveszteri időszak, mert ilyenkor „megengedőbb” magával szemben. Sajnos utóbbi esetben gyakrabban történik túlevés/túlivás, innen pedig egyenes út vezet a gyomorrontáshoz. Émelygés, hasmenés, hányás, reflux és egy sor kellemetlen gyomorpanasz keserítheti meg az ünnepi időszakot, pedig néhány egyszerű gasztroenterológiai tanács betartásával elkerülhetőek vagy legalábbis mérsékelhetőek a kínzó gyomorpanaszok.

 

Az ünnepek előtti koplalás még fél megoldásnak sem mondható

A karácsonyi és újévi ünnepkörnek semmi esetre sem szabad a korlátlan eszem-iszomról szólnia még akkor sem, ha az ünnepek előtt „éheztettük” magunkat. Sokan tévesen gondolják úgy, hogy az ünnepek előtti koplalással „helyet csinálnak” a szénhidrátban, cukorban, zsírban gazdag ételeknek és az alkoholos italoknak. Sem a drasztikus koplalás, sem a habzsolás nem tesz jót a gyomrunknak, inkább próbáljunk meg odafigyelni kicsit jobban gyomrunk jelzéseire. A telítettségérzetre, a gyomorégésre, a puffadásra vagy éppen arra, amikor étkezések után már meg sem tudunk moccanni. A gyomrunk mindig jelez még akkor is, mikor a szemünk tovább kívánja…
Ha tisztában vagyunk azzal, hogy a gyomrunk nem tolerálja a zsíros, nehéz ételeket, ne erőltessük csak azért, mert ünnep van. Ezzel nem csak a gasztroenterológiai panaszokat előzhetjük meg, de annak a plusz 2-3 kilónak a lerakódását is, amit simán felszedhetünk az ünnepi két hét alatt, de amitől lehet, hogy két hónap alatt sem tudunk majd megszabadulni.

 

Egyszerű, de hasznos gasztroenterológiai tanácsok

  • Nem feltétlen kell lemondanunk a klasszikusabb karácsonyi fogásokról. Sokunk kedvenceit a töltött káposztát, a zserbót, a tepsiben sült karajt, a rántott húst, a majonézes salátákat, a bejglit elkészíthetjük egészségesebb alapanyagokból is, vagy választhatunk gyomorkímélőbb sütési/főzési technikákat az ételek előállításánál.
  • Ha olykor erős késztetést érzünk arra, hogy mindent végig kóstoljunk, ami csak elénk kerül, igyekezzünk legalább kisebb adagokat szedni a tányérunkra.
  • A megfelelő folyadékbevitelről ne feledkezzünk el ilyenkor sem! A cukros üdítők, alkoholos italok, koktélok mellett igyekezzünk minél több ásványvizet, gyógyteát fogyasztani. A borsmenta tea például nem csak nagyon finom, de puffadásgátló és emésztést segítő ital is.
  • Azért, mert több időt töltünk otthon, nem biztos, hogy az unalmasabb perceket nassolással kell kitöltenünk. Az n-edik szaloncukor, a sokadik krémes sütemény vagy sós finomság elfogyasztása két étkezés között nem mindig jó döntés. Adjunk időt a gyomrunknak a pihenésre, regenerálódásra is!
  • Hiába délig heverészünk az ágyban kedvenc karácsonyi pizsamánkban, a reggeliről sose feledkezzünk meg! Ezzel elejét vehetjük az esti lakmározásnak, ami nem csak megterheli a gyomrot, de az éjszakai pihenésünkre is negatív hatással van.
  • Bármennyire is csalogató a kanapé kényelme, ha úgy érezzük túlettük magunkat, inkább mozogjunk kicsit. Egy könnyű negyedórás, félórás séta csodákat tud tenni, ráadásul beindítja az emésztést is.

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika