Ünnepi túlevés – van, mikor már csak a szemünk kívánja

Olykor még az is elcsábul a karácsonyi és szilveszteri menük láttán, aki egyébként az év többi időszakában tudatosan étkezik. Annak, akik egészségügyi okokból vagy szimplán csak céltudatos elhatározásból valamilyen diétát követ, sokszor rémálom az ünnepi időszak; vagy azért, mert óriási kísértésekkel kell szembenéznie, amikor otthon vagy vendégségben leül egy roskadásig megrakott ünnepi asztal mellé, vagy azért lesz embert próbálóbb a karácsonyi, szilveszteri időszak, mert ilyenkor „megengedőbb” magával szemben. Sajnos utóbbi esetben gyakrabban történik túlevés/túlivás, innen pedig egyenes út vezet a gyomorrontáshoz. Émelygés, hasmenés, hányás, reflux és egy sor kellemetlen gyomorpanasz keserítheti meg az ünnepi időszakot, pedig néhány egyszerű gasztroenterológiai tanács betartásával elkerülhetőek vagy legalábbis mérsékelhetőek a kínzó gyomorpanaszok.
Az ünnepek előtti koplalás még fél megoldásnak sem mondható
A karácsonyi és újévi ünnepkörnek semmi esetre sem szabad a korlátlan eszem-iszomról szólnia még akkor sem, ha az ünnepek előtt „éheztettük” magunkat. Sokan tévesen gondolják úgy, hogy az ünnepek előtti koplalással „helyet csinálnak” a szénhidrátban, cukorban, zsírban gazdag ételeknek és az alkoholos italoknak. Sem a drasztikus koplalás, sem a habzsolás nem tesz jót a gyomrunknak, inkább próbáljunk meg odafigyelni kicsit jobban gyomrunk jelzéseire. A telítettségérzetre, a gyomorégésre, a puffadásra vagy éppen arra, amikor étkezések után már meg sem tudunk moccanni. A gyomrunk mindig jelez még akkor is, mikor a szemünk tovább kívánja…
Ha tisztában vagyunk azzal, hogy a gyomrunk nem tolerálja a zsíros, nehéz ételeket, ne erőltessük csak azért, mert ünnep van. Ezzel nem csak a gasztroenterológiai panaszokat előzhetjük meg, de annak a plusz 2-3 kilónak a lerakódását is, amit simán felszedhetünk az ünnepi két hét alatt, de amitől lehet, hogy két hónap alatt sem tudunk majd megszabadulni.
Egyszerű, de hasznos gasztroenterológiai tanácsok
- Nem feltétlen kell lemondanunk a klasszikusabb karácsonyi fogásokról. Sokunk kedvenceit a töltött káposztát, a zserbót, a tepsiben sült karajt, a rántott húst, a majonézes salátákat, a bejglit elkészíthetjük egészségesebb alapanyagokból is, vagy választhatunk gyomorkímélőbb sütési/főzési technikákat az ételek előállításánál.
- Ha olykor erős késztetést érzünk arra, hogy mindent végig kóstoljunk, ami csak elénk kerül, igyekezzünk legalább kisebb adagokat szedni a tányérunkra.
- A megfelelő folyadékbevitelről ne feledkezzünk el ilyenkor sem! A cukros üdítők, alkoholos italok, koktélok mellett igyekezzünk minél több ásványvizet, gyógyteát fogyasztani. A borsmenta tea például nem csak nagyon finom, de puffadásgátló és emésztést segítő ital is.
- Azért, mert több időt töltünk otthon, nem biztos, hogy az unalmasabb perceket nassolással kell kitöltenünk. Az n-edik szaloncukor, a sokadik krémes sütemény vagy sós finomság elfogyasztása két étkezés között nem mindig jó döntés. Adjunk időt a gyomrunknak a pihenésre, regenerálódásra is!
- Hiába délig heverészünk az ágyban kedvenc karácsonyi pizsamánkban, a reggeliről sose feledkezzünk meg! Ezzel elejét vehetjük az esti lakmározásnak, ami nem csak megterheli a gyomrot, de az éjszakai pihenésünkre is negatív hatással van.
- Bármennyire is csalogató a kanapé kényelme, ha úgy érezzük túlettük magunkat, inkább mozogjunk kicsit. Egy könnyű negyedórás, félórás séta csodákat tud tenni, ráadásul beindítja az emésztést is.