LUSTÁKNAK IS JÁR A BOLDOGSÁG?

Cikk7_LustaknakisjaraboldogsagBorito.jpg

Aki ismeri a „Futók Gyöngye” kifejezést, az tudja, hogy tartós fizikai gyakorlat végzése során egy bizonyos küszöbértéket átlépve felléphet egy állapot, ami megnyomja a Nagy Piros Gombot szervezetünkben, beindítva ezzel az endorfin-bombát, mely végtelen boldogsággal tölti el szívünket, agyunkat és az összes kiálló részünket. Ez a fizikai aktivitás lehet egy folyamatosan végzett munka, vagy akár sporttevékenység. De mi van azokkal, akik nem szeretnek mozogni, a munkájuk is inkább szellemi mint fizikai. Azoknak nem jár a boldogság?

KÉT KOCKA ENDORFIN

A csokoládé boldogság-faktorunkra mért hatása köztudott, hiszen a benne található vegyületek jótékonyan hatnak idegrendszerünkre. A mértékletesség elvét a csokis örömbomba fogyasztásakor is javasolt betartani, hiszen az eredmény már 2-3 falattal elérhető, nem kell a teljes télapóra kapott mennyiséget egyszerre magunkba tömni. A csokoládé majszolásával együtt járó „bűnözés” érzése kikerülhető, ha magas kakaótartalmú étcsokoládét választunk, mely kevesebb cukrot tartalmaz, viszont ugyanúgy serkenti szervezetünk endorfin termelését, mint egészségtelenebb társai.

CSAK CSÍPJEN!

A chilli-, jalapeno-, és egyéb csípős paprika, vagy akár a cayenne bors szintén képes ugyanezt a pozitív érzést kiváltani, ezzel viszont óvatosan, mert az erős paprika „kétszer csíp”, így azoknak, akik altáji problémákkal küzdenek, nem javasoljuk az erős ételek fogyasztását, akármilyen szomorúak is lesznek ettől.

csoki

AZ EVÉS BOLDOGSÁG

Többen állítják magukról, hogy azért esznek, mert boldogtalanok, és az evés jelenti számukra a megnyugvást. Alapvetően nem értünk ezzel egyet, hiszen a pozitív hangulat több tényezőből áll össze, de kétség nem fér hozzá, hogy egyik ilyen az evés. Legyen egy tányér friss spagetti, egy hatalmas adag fagylalt; a szénhidrátban gazdag ételek fogyasztása megnyitja Endorfin-ország kapuit. Természetesen ezt is lehet tudatosan végezni, hiszen enni kell, de ha lehet azt ésszel is, miért ne tennénk úgy? Választhatjuk a jó szénhidrátban gazdag ételeket a cél eléréséhez, mint amilyen a zab, a durum tészta, a vörösbab, barnarizs, vagy egyéb alternatív szénhidrátforrások, amit egymással kombinálva –  akár mézzel fogyasztjuk a zabkását, akár a tésztát forgatjuk össze olívaolajjal és chillivel – a célunkat elértük, és még a helyes étkezés oltárán is áldoztunk.

evés

GOSSIP GIRL!

Távol álljon tőlünk, hogy bárkit is pletykára buzdítanánk, de tény, hogy a pletykálás stimulálja agyunk élmény-központját. A pletykálás itt nem feltétlenül jelent negatív információcserét, inkább maga az emberek közötti csacsogás, a „másról való beszélgetés” élménye az, ami a kiváltó ok. Tévedés azt hinni, hogy a férfiak ezt nem gyakorolják, csak ők ezt „meccsnézésnek” hívják.

Cikk7_Lustaknakisjaraboldogsag3

SZEX, SZERELEM, MOZGÁS ÉS NEVETÉS!

Együtt és külön-külön is nagyon hasznos, egyben tökéletes forrása a boldogságérzésnek, ezt talán nem is kell magyarázni. Sport kapcsán sem kell mindjárt a bungee jumpingra vagy az ejtőernyőzésre gondolva megindulni a Petőfi-híd irányába – bár a repülés érzése sokaknak felszabadító – az egyszerű sportok is, mint akár a futás, megadják ezt a pozitív érzést. A jókedv és a szerelem önmagában is képesek mindent elsöprő érzést produkálni, így „ki tudja meddig tart” alapon érdemes azok minden percét kihasználni!

mozgás

Ha úgy érezzük, lelkiállapotunk tuningolása túlmutat néhány kocka csokoládén, a sporton, vagy már nevetni sem olyan egyszerű, mindenképpen javasoljuk szakember felkeresését. Ne feledjük, a fenti megoldások alternatív módszerek, mely átmeneti kedélyállapot javításhoz alkalmanként megfelelnek, de hosszú távú eredmény eléréséhez feltétlenül kérjen hozzáértő, orvosi segítséget!

ezustfenylogo

Forrás: Fotó / Pinterest, Google

Szerző: Eat, Move & Smile


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .


Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika