Vírusok látható nyomai: a szemölcsök

Virusok-lathato-nyomai-a-szemolcsok-fokep.jpg

A szemölcsök olyan vírusos eredetű bőrelváltozások, amelyek bármilyen életkorban, változó méretben és különböző testtájakon jelenhetnek meg. Többségében a HPV (humán papilloma vírus) kórokozó felelős a kialakulásukért, amelynek több mint hetvenféle válfaja ismert. Vannak ártalmatlan és veszélyes változatai, ezért ha bármi kellemetlenséget tapasztalunk, érdemes felkeresni egy bőrgyógyászati magánrendelőt.

A szemölcs kialakulása és leggyakoribb típusai

A vírus elsősorban a bőr mikrosérülésein keresztül hatol a hámsejtekbe, ahol csökkent immunválasz esetén megfertőzi azokat, és beindítja a szemölcsképzést. A szemölcs a vírus típusától, testhelyzettől és mérettől függően sokféle formát ölthet.

A leggyakoribb szemölcstípus a kézfejen, ujjakon, térd és könyök környékén megjelenő közönséges szemölcs, amely könnyen felismerhető karfiolszerű megjelenéséről.

Az uszodaszemölcsöt egy himlővírushoz tartozó, erősen fertőző törzs okozza. Amint a neve is mutatja, az uszodák nedves közegéhez köthető, ahol a felpuhult bőrfelület kitűnő táptalajt jelent a vírus számára.

A lógó szemölcsök fonálszerű, hosszúkás és puha felületű kinövések főként az arc, nyak, szemhéj és ajkak környékén. Nagyon könnyen terjednek, és mivel érzékeny testfelületeken jelentkeznek, eltávolításukhoz orvosi beavatkozás ajánlott.

A talpi szemölcs a kellemetlen esztétikai élményen túl komoly fájdalmakat okozhat. Kívülről csak egy része látszik, valójában a bőr alatt növekszik, és súlyos esetben a járást is ellehetetlenítheti. Ha ilyet tapasztalunk, jelentkezzünk minél előbb bőrgyógyászati magánrendelésre!

bőrgyógyászat szemöli vizsgálat csök

5 tipp, amivel csökkenthetjük a szemölcsök kialakulásának esélyét

  1. Ne tapogassuk, harapdáljuk, vagdossuk a már kialakult szemölcsöket! Azért is lényeges, hogy ne piszkáljuk meglévő szemölcseinket, mert a magas fertőzésveszély miatt akár azonnal átvihetjük a vírust egyéb testterületeinkre.
  2. Mossunk rendszeresen kezet! A rendszeres kézmosás a vírusok és járványok kapcsán állandóan felmerülő tanács. Ezzel nemcsak magunkat, hanem környezetünket és hatékonyan védjük, hiszen sokszor egy kézfogás is elég a vírus továbbterjedéséhez.
  3. Kizárólag saját törölközőnket és papucsunkat használjuk! Az uszodák és a közös zuhanyzók környékén különösen magas a fertőzés veszélye, hiszen a felázott, izzadt bőrfelületen keresztül sokkal könnyebben bejut a vírus, és a víz is hordozhatja a vírusos bőr levált hámrétegeit.
  4. Fürdés után töröljük szárazra testfelületeinket! A nedves bőrfelület, különös tekintettel a hajlatokra, védtelenebb a kórokozókkal szemben.
  5. Hordjunk pamut zoknit és jól szellőző lábbelit! Ha fokozottan izzadunk, érdemes odafigyelnünk, hogy minőségi anyagból készült ruhaneműt viseljünk, így csökkenthetjük a fertőződés esélyét.

Mikor keressünk fel bőrgyógyászati magánrendelőt?

A szemölcsök nem minden esetben igényelnek orvosi beavatkozást. Ha nem okoznak problémát, otthonilag is kezelhetőek különböző vény nélkül kapható ecsetelőkkel, vagy kivárható az elmúlásuk. Előfordulhat, hogy a szemölcsök napokon belül eltűnnek, de néha hónapokig, akár évekig is makacsul kitarthatnak.

Ha bármilyen kellemetlenséget tapasztalunk, ne bízzuk a véletlenre, és – amint lehet – jelentkezzünk bőrgyógyászati magánrendelésre, ahol szakszerűen megvizsgálják, és szükség esetén eltávolítják szemölcseinket!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika