Mikor van szükség a Doppler-vizsgálatra?

Mikor-van-szukseg-a-Doppler-vizsgalatra-fokep.jpg

Az ultrahang, illetve az ultrahangra épülő technológia az orvoslás egyik leghatékonyabb eszköze, megbízható diagnosztika ma már szinte elképzelhetetlen nélküle. Míg a hagyományos ultrahang-készülékkel egy adott szerv és környezete alaki elváltozásairól kaphatunk pontos képet, addig a Doppler-ultrahang segítségével az erekben történő áramlást, a vér keringésének paramétereit vizsgálhatjuk tüzetesebben. A Doppler-ultrahang működésének lényege, hogy a nagyfrekvenciás hanghullám visszaverődik a vérben áramló vörösvértestekről és egyéb alakos elemekről, ami alapján kiszámítható az érben áramló vér mennyisége és sebessége. De ezzel az eszközzel nemcsak a véráramlási rendellenességet állapíthatók meg, hanem a véredények átmérőjéből az is kimutatható, hogy fennáll-e lerakódás vagy vérrög okozta érszűkület.

Érelmeszesedés és trombózis

Az artétriás (verőér) érelmeszesedés és a vénás (gyűjtőér) trombózis az érrendszer leggyakrabban előforduló betegségei. Bár máshol és másképp megy végbe a folyamat, mégis mindkét elváltozás érszűkületet okoz, amelynek legsúlyosabb formája a véredény elzáródása és a véráramlás leállása. Ha fennáll ezen betegségek gyanúja, mindenképp szükség van a Doppler-vizsgálat elvégzésére. Míg a vénák állapotáról átfogó képet nyújt az ultrahang, mind az alsó, mind a felső végtagok esetében gyorsan és biztosan kimutatható a trombózis esetleges jelenléte, addig az artériák tekintetében csak korlátozott eredményt nyújt a vizsgálat, mivel csak a felső végtagokat érintő érszűkület esetében alkalmas szűrésre.

doppler vizsgálat fontossága

Tágult vénák – visszérbetegség

Amikor a véna nem tudja maradéktalanul elszállítani az elhasznált vért a szív felé, vagyis a billentyűrendszer nem megfelelő működése és egyéb tényezők miatt visszaáramlás történik, a vér pangani kezd, és idővel kialakul a gyűjtőér kóros kitágulása. A Doppler-vizsgálattal nemcsak maguk a tágult visszerek mutathatók ki, hanem a billentyűk rendellenes működése is.

A visszér lényegében népbetegségnek mondható, a lakosság körülbelül egyötödét érinti. Az évekig kezeletlenül hagyott betegségnek súlyos szövődményei lehetnek, akár rokkantsághoz is vezethetnek, ezért különösen fontos a kezdeti tünetek felismerése. Ha valaki rendszeresen azt tapasztalja, hogy a nap végére bedagad a lába, bokája, fájdalmat érez, viszket a bőre, netán már izomgörcsöket is tapasztal, nem szabad húzni-halasztani a vizsgálatot, mert a tünetek idővel csak súlyosbodni fognak, a Doppler-vizsgálattal pedig tökéletesen diagnosztizálható az állapot.

A Doppler vizsgálattal képet kaphat a nyak, az egyes szervek és a végtagok ereinek állapotáról. A vizsgálat teljes mértékben biztonságos és fájdalommentes, mindössze az adott területet kell szabaddá tenni a készülék számára. Amennyiben kimutatható az elváltozás, természetesen precízebb vizsgálatokra is szükség van, egy érműtétet mindenképp érfestés előz meg.

Tekintse meg foglalható időpontjainkat, és kérje professzionális ultrahang-vizsgálatunkat!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika