Az ezerarcú anyajegyek és szűrésük fontossága

anyajegyek-es-szuresuk-fokep.jpg

Az anyajegy jóindulatú bőrelváltozás, amely a környező szövetekhez kapcsolódó pigmenttermelő sejtek (melanociták) tömörülésénél alakul ki. A festéksejtek termelik a melanin nevű pigmentet, amely a bőrszínért is felelős. Ugyanakkor, ha a bőr bizonyos pontján nagyobb mennyiségű festéksejt gyűlik össze, az anyajegy kialakulásához vezet. Az anyajegyek változatos méretűek és formájúak, létrejöhetnek a bőr szintjén és ki is türemkedhetnek. Színük lehet világos- vagy sötétbarna, fekete, vöröses, de akár zöldes árnyalatú is.
Az orvosi szakvélemény szerint több tényező is befolyásolhatja az anyajegyek kialakulását. A hormonális változások mellett genetikai tényezők is állhatnak a háttérben, például a világos bőrűeknél nagyobb valószínűséggel alakulnak ki anyajegyek. A vezető álláspont ugyanakkor jelenleg a káros UV sugárzásnak tulajdonítja a legkomolyabb hatást. A legnagyobb kockázatot a gyermekkorban védekezés nélkül, napfényen töltött idő jelenti.

Milyen esetekben indokolt az anyajegy szűrés?

Az anyajegyek alapesetben békés, jóindulatú pöttyök a testen kisebb vagy nagyobb méretben, éles körvonalakkal, elhatárolódva a környező bőrfelszíntől. Lehetnek velünk születettek vagy időközben szerzettek is.

Akadnak viszont olyan anyajegytípusok, amelyeket nem árt megfigyelés alatt tartani, mert magukban hordozzák a melanóma kialakulásának kockázatát. Ilyenek például az atípusos anyajegyek, amelyek szabálytalan határokkal rendelkeznek, és több színárnyalat keveredése figyelhető meg rajtuk. Annak is fokozottan figyelnie kell, és ajánlott rendszeresen eljárnia anyajegy szűrésekre, akinek 40 darabnál több anyajegy található a testén.
A testismeretünk sokat segíthet abban, hogy nyomon követhessük testünk változásait. Aki több anyajeggyel rendelkezik, és néha megvizsgálja, számon tartja őket, nagyobb eséllyel szúr ki bármiféle elváltozást, ami egészségét fenyegeti.
Vannak-e felismerhető jelei a veszélyt jelentő anyajegyeknek? Némi aggodalomra adhat okot, ha az anyajegyek aszimmetrikusak, körvonalaik elmosódottak, színük vagy méretük megváltozik, vagy hirtelen viszketni, vérezni kezdenek. Ilyen esetekben mindenképpen jelentkezzünk be minél hamarabb bőrgyógyászhoz! Ne pánikoljunk, ha új anyajegyek jelennek meg a testünkön, de egy gyors vizsgálat ebben az esetben is indokolt lehet.

anyajegyek szűrése

Hogyan zajlik az anyajegy szűrés?

A bőrgyógyászati szakrendelésen az anyajegy szűrés teljesen fájdalommentes vizsgálat, amely során dermatoszkóp segítségével közeli képet kapnak a bőrfelszínről. Ez tulajdonképpen egy mikroszkóp, amely sokszoros nagyítást tesz lehetővé. Az esetek többségében ez elég, ugyanakkor fokozott rizikófaktor esetén szükség lehet teljes testtérképes szűrésre.
A szakértő orvosi szem sokszor már ránézésre megállapítja, hogy melyik anyajegy jelenthet kockázatot. A bőrgyógyász szakorvos ugyanakkor minden esetben a konzultáció és a vizsgálat során nyert információk alapján állít fel diagnózist, és ajánlja a veszélyes anyajegy eltávolítását. Ne hanyagoljuk el anyajegyeink rendszeres, évenkénti vizsgálatát, hiszen a kezdeti stádiumban felfedezett és kezelt bőrrák gyógyulási esélye közel száz százalékos!

Ha bármiféle elváltozást tapasztalt az utóbbi időben anyajegyei területén, vagy csak szeretné megvizsgáltatni anyajegyeit, kérjen időpontot online bőrgyógyászati szakrendelésünkre!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika