Mit vizsgál a kardiológus?

bd981d3a80b47de08a8485799cc5-1575611_edit.jpg

Ha kardiológiáról van szó, a legtöbb embernek elsősorban az EKG-vizsgálat juthat az eszébe. Noha ez valóban része a kardiológus praxisának, a kardiológia ennél jóval többet takar. A szívgyógyászatot ugyanakkor nem szabad összekeverni a szívsebészettel, hiszen a kardiológus nem végez nyílt műtéti beavatkozásokat. Mi tartozik tehát a kardiológus szakterületébe, és milyen esetekben szükséges felkeresni?

A kardiológia rövid története

A kardiológia a belgyógyászatból a 70-es évek végén, illetve a 80-as évek elején kivált tudományág. Noha az EKG-t már a huszadik század eleje óta alkalmazzák, a szívultrahang és a szívkatéterezés a 70-es években jelent meg – így a technológiai fejlődés felgyorsulásával és számos új diagnosztikai műszer megjelenésével a szívgyógyászat önálló szakterületté vált, különböző technikák segítségével szerezve átfogó képet a szív működéséről, valamint betegségeiről.

Milyen vizsgálatokat végez a kardiológus?

A kardiológiai vizsgálat során a legtöbb esetben EKG-ra (elektrokardiográfia), terheléses EKG-ra, 24 órás EKG-ellenőrzésre, szívultrahangra, 24 órás vérnyomás-monitorozásra, illetve laborvizsgálatokra kerül sor.

Elektrokardiográfia (EKG)

A kardiológiai szakrendelések alapvető fajtája az EKG-vizsgálat, melynek során képet kaphatunk a szívveréssel kapcsolatos elektromos tevékenységről. A nyugalmi EKG során ezt az elektromos tevékenységet egy papíron vagy monitoron leírt görbével jeleníti meg az EKG-készülék, így könnyen felismerhetők a szívritmuszavarok és egyéb elváltozások is.

Terheléses EKG

A terheléses EKG abban különbözik a nyugalmi EKG-tól, hogy előbbi esetben a vizsgálat során a beteg egy futószalag vagy szobabicikli segítségével terhelésnek teszi ki magát, miközben monitorozzuk a szívműködést és a vérnyomást. A terheléses EKG-vizsgálatok értékes adatokat adnak a koszorúerek vérellátásáról, így segítve a súlyos szívbetegségek kezelését.

24 órás EKG ellenőrzés – Holter vizsgálat

A 24 órás EKG-ellenőrzés során egy úgynevezett Holter készülékkel rögzítjük a szív elektromos jeleit. A hordozható Holter készüléket öntapadós elektródák segítségével csatlakoztatjuk a beteg mellkasára, és azt 24 órán át tilos eltávolítani.

Szívultrahang

A szívultrahang-vizsgálat során mozgóképet készítünk a szív működéséről, így vizsgálva a szív anatómiáját, illetve ereit. A szívultrahang segítségével hatékonyan figyelhetők meg többek között a szívkamrák, a szívizom-elváltozások, a szívbillentyű-rendellenességek, valamint a véráramlással kapcsolatos problémák.

24 órás vérnyomás-monitorozás

A 24 órás vérnyomás-monitorozás során a páciens egy hordozható készülék segítségével egy napon keresztül méri a vérnyomását. A vizsgálathoz nem szükséges befeküdni a kórházba, a készülék automatikusan működik, és így a beteg zavartalanul végezheti mindennapi ügyeit.

Konzultáció és laborvizsgálatok

Mint láthatjuk, a kardiológia valójában több komplex vizsgálat összessége. Ezen vizsgálatok eredményeit orvosi konzultáció keretében értékeljük ki, majd a pontos diagnózis felállításához elvégezzük a megfelelő laborvizsgálatokat, így meghatározva a rizikófaktorokat.

Mellkasi fájdalmat, erős szívdobogást, szédülést, fulladást, magas vagy éppen alacsony vérnyomást észlel magán? Mindenképpen keresse fel kardiológus szakorvosainkat – jelentkezzen be klinikánkra mindössze néhány kattintással!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika