A klimax: új kezdet vagy rémálom?

pexels-rodnae-productions-7020956_edit.jpg

Sokan előre tartanak tőle, mások igyekeznek felkészülni rá, alig érzik vagy évekig szenvednek a hatásaitól, drámaian élik meg, vagy új életszakaszként, kezdetként definiálják. A klimax a női lét természetes velejárója, de a tünetek súlyossága és szubjektív megtapasztalása is egyénenként változó lehet.

A klimax görög eredetű szó, jelentése: változókor, ami az utolsó menstruációt követő állapotot jelöli. A változókor vagy klimaktérium 45 és 60 év között jellemző, időtartama egyénenként változó: a szerencsésebbek néhány hónap leforgása alatt átesnek rajta, de legtöbbször évekig húzódik. Átlagos időtartama 5-7 év, de akár 7-12 évig is tarthat ez az átmeneti állapot.

A változókor fogalma sokáig ismeretlen volt, hiszen a 19-20. század fordulóján a nők várható élettartama 45 év, így viszonylag kevés esély volt arra, hogy átéljék a klimax kellemetlenségeit. Ezzel szemben a mai nők életük közel egyharmadát kénytelenek leélni hormonhiányos állapotban, a fejlődő orvostudománynak köszönhetően viszont ma már létezik hatékony válasz a változókor kihívásaira.

A klimax okai és tünetei

A klimax jelentős hormonális változásokkal jár, ami érinti az egész szervezet működését. Az állapotot a petefészek hormonreceptorainak elöregedése váltja ki, amelynek következtében csökken a szexuális hormontermelés. Elsőként a tüszőrepedés és a sárgatestfázis marad el, majd a tüszőérést serkentő hormonnal szemben is érzéketlenné válnak a petefészkek, így végül a tüszőérés sem megy végbe, ami tartós ösztrogénhiányhoz vezet.

A változókor testi és lelki téren is szerteágazó tüneteket produkál. A legjellemzőbb testi tünetek:

  • hőhullámok, heves szívdobogás, éjszakai verejtékezés, fejfájás,
  • hüvelyszárazság, fájdalmas együttlétek, inkontinencia (hüvely és húgyúti szervek szöveteit érintő problémák),
  • ráncosodás, szemszárazság, hajhullás (bőr hidratáltságának és rugalmasságának csökkenése),
  • ízületi és izomfájdalmak.

A testi szimptómák mellett olyan lelki tünetek nehezítik a mindennapokat, mint az ingerlékenység, depresszió, koncentrációzavar, memória- és alvászavarok.

A klimax kezelése

A változókor tüneteinek kezelése hagyományos módon hormonterápiával történik, ami a lecsökkent hormonszint visszapótlását jelenti. A hormonpótlás történhet szájon át, bőrön keresztül (tapasz) vagy lokálisan (hüvelykúp, hüvelykrém). A hormonterápiát ajánlott a tünetek jelentkezésekor elkezdeni, és azok megszűnéséig folytatni a lehető legkisebb, de még hatékony dózisban.

A változókori tünetek kezelésének megkezdése előtt elengedhetetlen az állapotfelmérés, ami kiterjed a hormonszintek, a csontsűrűség és a méhnyálkahártya vastagságának mérésére, az emlők és a petefészkek vizsgálatára. Lényeges ugyanakkor az anamnézis felvétele, hiszen a hormonpótlás nem mindenki számára elérhető opció: a trombózisra való hajlam, a hormonérzékeny daganat és a májbetegség például kizáró körülmények.

Akik számára túl nagy kockázatot jelent a hormonpótlás, vagy csak enyhe tüneteik vannak a klimax során, azok választhatják a növényi alternatívák nyújtotta segítséget: a fitoösztrogéneket (pl. szója, vöröshere) és a fito-SERM-eket (poloskavész).

A terápia típusát mindig a szakorvos és páciense együtt határozzák meg a változókori tünetek komolyságának, a kórelőzmény, a testsúly és az egyéni elvárások függvényében.

A klimax tüneteinek kezelésétől függetlenül is érdemes a nőgyógyászati szűrővizsgálatokat évente beiktatni, hogy időben felfedezzük a fertőzéseket vagy rosszindulatú elváltozásokat. Jelentkezzen nőgyógyászati magánrendelésünkre!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika