Mikor ajánlott ultrahangvizsgálatot végezni gyerekeken?

2024-03-19 by nposition
gyermek_anyajegy_1.jpg

Az ultrahangvizsgálat egy fájdalom- és kockázatmentes, biztonságos eljárás, amelynek nincs mellékhatása, és nem jár együtt sugárterheléssel, ezért bármelyik típusáról is legyen szó, csecsemők és gyerekek esetén is biztonságosan alkalmazható, és bármikor megismételhető.

Csecsemőkorban az esetleges fejlődési rendellenességek vagy a szülés során bekövetkezett sérülések kiszűrésére kiemelten fontos az agyi, a csípő és a hasi ultrahang-vizsgálat. Ez utóbbi bármikor elvégezhető, ideális időpontja 6-8 hetes korban van, és kiszűrhetőek vele pl. a reflux-betegség (gyomorból a nyelőcsőbe történő táplálék-visszafolyás), a nyelőcső- és a gyomorszáj-szűkület, ami leginkább hat hetes kor körüli fiú babáknál alakul ki, továbbá a máj, a lép és a vesék elváltozásai, amelyek a leggyakoribb veleszületett rendellenességek.

A csípő ultrahangvizsgálata a csípőficam és az alulfejlett csípőízület kiszűrésére – 6 hetes korban ajánlott majd 5-6 hónapos korig fontos megismételni, mert csak addig lehetséges, amíg a combcsont feje porcos. Az agyi ultrahangvizsgálatot a koponya csontosodásáig (6 hónapos korig) lehet elvégezni, kimutathatóak vele a terhesség alatti fertőzések által okozott elváltozások, a fejlődési rendellenességek, az újszülött kori agyvérzés és az oxigénhiányos állapot következtében létrejött károsodások.

A korai hármas-ultrahang-vizsgálatok minden csecsemő számára javasoltak, főleg akkor, ha a családban előfordult fejlődési rendellenesség, vesebetegség vagy csípőficam, illetve ha a baba ikerterhességből, farfekvéssel született, vagy fejlődése az átlaghoz képest elmarad. A csecsemő ultrahang vizsgálattal a méhen belül nem kimutatható rendellenességek is szűrhetőek.

Kisebb gyerekek esetén has- vagy fejfájás, nyirokcsomó-megnagyobbodás, végtagfájdalom, hányás, vizeletproblémák, fertőzések vagy táplálkozási problémák esetén, illetve fiúgyermekeknél az ivarszervek fejlődési rendellenességeinek feltárása érdekében fontos ultrahangvizsgálatot végezni.

 

Gyermekradiológia és a vizsgálat menete

A gyermekradiológiában jártas szakemberek pontosabb és mélyebb ismeretekkel rendelkeznek a gyerekeknél előforduló elváltozásokról, mivel esetükben más betegségek fordulnak elő. A vizsgálatok a gyerekorvosnak vagy szakorvosoknak nyújtanak segítséget, hogy az időben diagnosztizált (születési) rendellenességek kezelése mielőbb megkezdődhessen.

A babák így jobban viselik, ezért a csecsemőkori (hasi) ultrahang-vizsgálatok teli hassal, előmelegített zselével oldal- vagy hanyatt fekvésben zajlanak, de a babák gyakran nyugtalanná válnak, így érdemes a szülőknek cumit, teát, tápszert vagy játékot vinni magukkal.

Éhgyomorra történő vizsgálatokra csak az epehólyagot érintő kérdések tisztázása érdekében, és csak ritkán szokott sor kerülni. Általában még a kisgyerekek is nehezebben viselik a vizsgálatot, amelyek esetükben telt hólyaggal történnek, de elég, ha 3-4 órával előtte esznek utoljára.

Magánklinikánkon 10 éves kortól végzünk ultrahangvizsgálatot (hasi és sportsérülés esetén izom és achilles ultrahang, térd ultrahang baker cysta irányába, felnőttek részére teljes körben biztosítjuk az ultrahangvizsgálat lehetőségét. Jelentkezzen be hozzánk online vagy telefonon – várjuk szeretettel magánklinikánkon nyugodt környezetben és empatikus hozzáállással!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika