Gyomortükrözés – diagnosztikai és terápiás eljárás egyben

gyomortukrozes2.jpg

A gyomortükrözés az a vizsgálat, amivel a nyelőcső, a gyomornyálkahártya és a nyombél esetleges elváltozásait vizsgálják. Egyaránt alkalmazzák gyulladások feltérképezésére, illetve daganatos megbetegedések gyanújának kivizsgálásánál is. De gyomortükrözést végeznek kisebb elváltozások (polip) vizsgálatára, illetve idegen tárgyak eltávolításánál is amolyan rutineljárás. Alkalmas lehet továbbá vérzéscsillapításra vagy szűkületek tágítására is.

 

A gyomortükrözés a gyulladások feltérképezésére is szolgál

Az emésztőrendszer száloptikás kamerával történő vizsgálatát nevezzük a köznyelvben gyomortükrözésnek, míg orvosi szakszóval gasztroszkópiának. A vizsgálat, ami főleg a gasztroenterológusok munkáját segíti, részletes képet mutat a gyomor belső felszínéről. A vizsgálat segítségével gyulladás, daganat, fekély, polip, reflux, Helicobacter pylori fertőzés, lisztérzékenység, gyulladásos bélbetegség, de még idegen test jelenléte is kimutatható. Nem csak egyszerűen egy diagnosztikai eljárásról van szó, hiszen gyomortükrözés során a szakorvos vérzést csillapíthat, szövettani mintát vehet, sőt, idegen tárgyat vagy kisebb polipot, daganatot is eltávolíthat a beavatkozással. Így, ha gyomortükrözésről beszélünk, részben egy diagnosztika vizsgálatra, részben pedig egy terápiás eljárásra gondolunk.

 

Milyen tüneteknél végeznek leggyakrabban gyomortükrözést?

  • nyelési fájdalmaknál, nyelési nehézségeknél;
  • rendszeres refluxnál;
  • emésztési zavaroknál, indokolatlan hasmenésnél, hányásnál;
  • a gyomrot és a nyelőcsövet érintő gyulladások, fekélyek gyanújánál;
  • tápanyagfelszívódási zavaroknál.

Amiről fontos tudnia gyomortükrözés előtt
Azért, hogy gyomortükrözés során a lehető legtisztább képet kapja a szakorvos, a páciens számára pedig a lehető legkevesebb kellemetlenséggel járjon a vizsgálat, fontos, hogy a beteg éhgyomorral érkezzen a rendelőbe. Ez azt jelenti, hogy legalább hat órával azelőtt ne egyen, illetve legalább 4 órával előtte ne fogyasszon már folyadékot sem. Fokozottan fontos ezen előírások betartása, mert a gyomortestben pangó étel ronthat a vizsgálat eredményességén, pontosságán.

Sokan azért halogatják a vizsgálatot, mert félnek az esetleges fájdalomtól, kellemetlenségektől. Számukra egy remek hír, hogy az Ezüstfény Magánklinikán nem csak érzéstelenítéssel, de altatásban is végzünk gyomortükrözést. Érdeklődjön a szabad időpontjainkról!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika