Mi okozhat állandó, kellemetlen puffadást?

pexels-sora-shimazaki-5938358.jpg

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy ilyen-olyan okokból, de mindannyian megtapasztaltuk már a puffadás kényelmetlen, zavaró tüneteit. Az esetek többségében igyekszünk valamilyen elfogyasztott, köztudottan puffasztó hatású ételre fogni a kellemetlenségeket, pedig nem ritka, hogy a probléma mögött több is van, minthogy ebédre kelkáposztát vagy valamilyen hüvelyes zöldséget fogyasztottunk. Az állandó puffadás mögött káros életmódbeli tényezők éppúgy lehetnek, mint komolyabb, gasztroenterológiai kivizsgálást is igénylő egészségügyi gondok. A következőkben a leggyakoribb okokat vesszük górcső alá.

 

A puffadás életmódbeli okai

Az ülőmunka, a mozgásszegény életmód, a stressz, a nem megfelelő táplálkozás, de még az is, ha kapkodva eszünk (és ezáltal több levegőt nyelünk a kelleténél) egyaránt állhat a rendszeres puffadás mögött. Mint ahogy az sem ritka, hogy egy másik betegségre felírt antibiotikum kúra borítja fel olyannyira a bélflóránk egyensúlyát, hogy napokon vagy akár heteken át kínzó puffadással, hasmenéssel is számolnunk kell.

 

Betegségek, amik puffadással is járhatnak

Abban az esetben, ha a puffadás állandósul, és ha már nem nagyon tudjuk valamilyen negatív életmódbeli dologra vagy bizonyos ételek elfogyasztására fogni a tüneteket, esetleg más panaszok (hasmenés, hányás, rendszeres émelygés, rosszullétek) is kísérik, ajánlott mielőbb gasztroenterológushoz fordulni a problémával.

  • Tejcukor-érzékenység – a laktózintolerancia egyik kísérő tünete, hogy tej vagy tejtermékek fogyasztása után hasmenést, puffadást tapasztalunk. Amikor a szervezet nem tudja lebontani a tejcukrot, mert túl kevés laktáz enzim termelődik, olyankor tejcukor-érzékenységről beszélünk. Megfelelő diétával, életmódváltással és laktózmentes termékek fogyasztásával kezelhető a probléma.
  • Gluténérzékenység – gyomortükrözéssel és megfelelő vérvizsgálattal lehet utána járni, hogy a puffadásnak, rosszulléteknek, hasmenéseknek, székrekedésnek hátterében gluténérzékenység áll-e. Ez is rendkívül gyakori oka az állandó puffadásnak.
  • Inzulinrezisztencia – a cukor és a finomított szénhidrátok nagyban hozzájárulhatnak a fokozott gázképződéshez, a puffadáshoz, ami az IR egyik kísérőtünete is lehet.
  • Gyulladásos bélbetegedések – epekő, hasnyálmirigy-gyulladás egyaránt állhat a rendszeres puffadás hátterében. Ennek szintén hasi ultrahanggal, béltükrözéssel, széklet- és vérvizsgálattal lehet megfelelően utánajárni.
  • Hisztamin-intolerancia – hányingerrel, kínzó fejfájással, kellemetlen puffadással, hasi fájdalommal, csalánkiütéses foltokkal jár a hisztamin-intolerancia. A gasztroenterológiai kórkép felállításához hozzáértő szakemberre van szükség.
  • Gyomorfertőzés – hasmenés, hányinger, gyomorfájdalom, túlzott bélgázképződés és ezzel járó puffadásnál már ajánlott valamilyen gyomorfertőzésre gyanakodni. Okozhatja vírusfertőzés vagy valamilyen baktérium (pl. E.coli).

Nőgyógyászati megbetegedések – amikor a méh nyálkahártyasejtjei nem a méhben, hanem azon kívül jelennek meg, azt nevezzük endometrózisnak. Gyakori nőgyógyászati probléma, ami fájdalmas menstruációval és többek között puffadással is jár. A különféle petefészekgyulladások is okozhatnak zavaró puffadást.

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika