Miért alapbetegség a magas vérnyomás?

pexels-thirdman-7659564-1200x800.jpg

Az alapbetegségek olyan krónikus betegségek, amelyek lassan alakulnak ki, gyakran sokáig észrevétlenek maradnak, a lefolyásuk is időben elhúzódik, és sok esetben tulajdonképpen el sem múlnak, hanem pusztán különféle gyógyszerekkel és kezelésekkel kordában tarthatók. Ilyen alapbetegség többek között a cukorbetegség, ami megfelelő táplálkozással, fogyással, gyógyszeres kezeléssel akár vissza is fordítható, de a szív- és érrendszeri betegségek krónikus típusai is az alapbetegségek közé tartoznak. Utóbbiak között is kiemelkedik a magas vérnyomás, ami gyakorlatilag népbetegségnek számít – világszinten és Magyarországon is a lakosság 20-25 százalékát érinti –, és kezeletlenül sok és súlyos, akár végzetes probléma kialakulásához vezethet.

 

A magas vérnyomásnak nagyon komoly veszélyei vannak

Noha a fiatalabb korosztály képviselői között is vannak, akiknek a magas vérnyomás veszélyezteti az egészségét, való igaz, hogy az életkor előre haladtával megnövekedik az állapot kialakulásának az esélye. A fel nem ismert és ezért kezelés nélküli magas vérnyomás súlyosan károsítja a szív- és érrendszert, mindenekelőtt az ereket: azok falát roncsolja, ami érelmeszesedéshez vezet. Az érelmeszesedés következtében számos területen romlik a vérellátás:

  • agyban – ez agyvérzéshez vagy stroke-hoz (agyi erek elzáródása) vezethet
  • szívben – megnő a szívinfarktus esélye
  • vesében – veseelégtelenség kialakulását eredményezheti
  • szemben – látásromlást okoz, de végső esetben akár vakság is kialakulhat

Mindez nagyon ijesztően hangzik, de ezek a kíméletlen tények, ezért a magas vérnyomást nagyon komolyan kell venni. Emiatt van az, hogy még a legegyszerűbb háziorvosi vizsgálatból sem maradhat ki a vérnyomásmérés, és az évenként kötelező üzemorvosi vizsgálatnak is részét képezi. A magas vérnyomás sokáig tünetmentes is lehet, miközben súlyos károkat okoz az érrendszerben, ugyanakkor vannak konkrét tünetei is, amelyeket minden esetben komolyan kell venni – ilyenek például a rendszeres orrvérzés, szédülés, fejfájás vagy a légszomj.

 

A magas vérnyomás kialakulásának rizikófaktorai

A genetikai hajlamon túl számos olyan tényező van, amely súlyosbítja a helyzetet. Ezek külön-külön is gondot jelentenek, együtt viszont igazán veszélyesek. Az elhízás, a mozgásszegény életmód, a dohányzás, a stressz, a helytelen táplálkozás vagy akár egy másik alapbetegség, a cukorbetegség megléte is mind-mind rátesznek egy lapáttal a bajra. Ezek a faktorok szerencsére részben kiküszöbölhetők, leginkább életmódváltással, tudatos táplálkozással, sportolással. Ugyanakkor mivel valószínűsíthetően mégis a genetika játssza a legnagyobb szerepet a veszélyes alapbetegség kialakulásában, célszerű rendszeresen felkeresni a kardiológiát, ahol a szakorvosok elvégzik a szükséges vizsgálatokat.

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika