Mi a teendő, ha letörik a fogunk?

torott-fog.jpg

Egy letört fog nem csak bosszantó esztétikai probléma, de gondot okozhat a rágásban, felsértheti a nyelvet, illetve gyulladásokat is előidézhet a szájüregben. Függetlenül attól, hogy kisebb vagy nagyobb darab hiányzik a fogból fontos, hogy mielőbb szakemberhez forduljunk ezzel. A fogpótlásnak ma már számos módja van, ráadásul ezek közül a legtöbb minimális kellemetlenséggel jár, ráadásul egy sor problémát lehet megelőzni azzal, ha nem vesszük félvállról a letört fogat (még akkor sem, ha az nem a „kirakatban”, hanem hátul van), és mielőbb felkeresünk vele egy fogorvost.

Egy szuvas fog könnyebben „beszakadhat”

Ha letörik egy fog azt általában valamilyen mechanikai, rágással, harapással kapcsolatos dolog okozza, azonban nem csak az lehet a háttérben, hogy rosszul vagy valamilyen keményebb dologra haraptunk. A legtöbb letört vagy beszakadt fog mögött kiterjedt szuvasodás is állhat, aminek sürgősen utána kell járni. Tulajdonképpen kétfajta letört fog létezik: frontfogak esetében gyakoribbak azok a törések, amiket valamilyen külső, mechanikai hatás okoz, míg fogszuvasodással összefüggésbe hozható fogtörések akkor történnek, ha a kiterjedt szuvasodás miatt sérül a fogzománc, ami alatt a dentin idővel elhal, így egy nagyobb vagy szerencsétlenebb ráharapáskor beszakadhat (betörhet) a meggyengült fogzománc.
Fogtöréssel mindenképp érdemes azonnal fogorvoshoz fordulni, mert az idő itt is kulcsfontosságú tényező lehet abban, hogy menthető lesz-e a fog vagy sem. Sokszor helyrehozható a probléma egy egyszerű és tartós fogtöméssel, de ha túl sokáig várunk lehetséges, hogy már csak egy koronával állítható helyre a fog eredetivel megegyező állapota. Legrosszabb esetben, ha túl nagy darab törik le a fogból, vagy íny alá törik, esetleg sokáig várunk azzal, hogy felkeressünk egy szakembert, már csak foghúzással és egy azt követő implantációval lehet orvosolni a gondot.

Milyen következményekkel járhat, ha letörik a fogunk?

  • esztétikai probléma – nem szívesen mutogatjuk elöl letört fogainkat, ha pedig hátul történik, hajlamosabbak vagyunk elhanyagolni. Sem így, sem úgy nem érdemes várnunk a fogpótlással.
  • funkcionális gondok – óhatatlanul is elkezd a páciens a letört foggal ellentétes oldalon rágni, vagy azért, mert a letört fog irritálja a nyelvét, vagy mert fájdalmat okoz, ha terheli azt az oldalt. Ilyenkor nem csak romlik a rágás minősége, de a többi fog is veszélybe kerülhet.
  • kellemetlen gyulladások – ciszta vagy akár tályog is kialakulhat a gyökércsúcson, ha a letört fog elhalt. Ilyen esetben már a gyökérkezelés sem segít, csak a foghúzás.

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika