Mit érdemes tudni a kardiológiáról?

pexels-karolina-grabowska-5207102.jpg

A kardiológia (szívtan) a szív működésével és betegségeivel foglalkozó tudományág, a belgyógyászat egyik ága, melynek célja a szívbetegségek felfedezése, azok rizikófaktorainak meghatározása és lehetőség szerinti kiküszöbölése, illetve a szívbeteg-gondozás az állapotfelméréstől és a kezelési módok meghatározásáig és azok végrehajtásáig. Mindemellett a kardiológia foglalkozik a nem szív eredetű műtétek előtti kardiológiai szempontú rizikófelmérésével és a nem kardiológiai betegségek szívizomzatot érintő kezelésének ellenőrzésével. (pl. kemoterápia)

A szív-, és érrendszernek számos rendellenessége létezik, amelyeket a kardiológia területén kezelnek és tanulmányoznak. Ezek közé tartozik az akut koszorúér szindróma, amely a szívinfarktus tüneteinek széles skáláját foglalja magában. A leggyakrabban végzett, alapvető kardiológiai vizsgálatok közé tartozik az EKG, terheléses EKG, a szívultrahang-vizsgálat, a 24 órás ambuláns EKG (Holter ) és  vérnyomás monitorozás, a szívkatéterezés, a szív izotóp és a Cardio-CT vizsgálat.

A köztudatban a kardiológiát gyakran még mindig az ultrahang-vizsgálattal azonosítják, ami fontos, de csak kisebb része a diagnosztikának. A kardiológiai vizsgálatok önmagukban is fontos információt szolgáltatnak, de csak a többi vizsgálattal és a beteg egyéb fizikai (pl. szervi eltérések, idegrendszer) és pszichikai adottságaival (szociális környezet) együtt, holisztikusan értékelve adnak teljes és pontos képet a kórkép hatékony kezeléséhez.

Nagyon sok szívpanaszt (szapora szívdobogás, szívkihagyás, fulladás) a fel nem ismert, vagy nem megfelelően kezelt magas vérnyomás (hypertonia) okoz, de megfelelő beállításával a kardiológiai szövődmények (koszorúér betegség, szívelégtelenség, ritmuszavarok, szívinfarktus, aorta billentyűmeszesedés-szűkület) megelőzhetőek. Mindehhez kiemelten fontos a helyes táplálkozás, a rendszeres testedzés és az évenkénti orvosi vizsgálat és állapotfelmérés, melyek során a rejtett, tünetet még nem adó, későbbiekben komoly gondokat okozó betegségekre derülhet fény.

Abban az esetben, ha olyan tüneteket észlel magán, mint a mellkasi fájdalom, erős szívdobogás, nyugalmi állapotban is szapora pulzus, szabálytalan szívverés, légszomj, kifulladás vagy magas vérnyomás, kiemelten fontos minél előbb kardiológus szakorvoshoz fordulni.

Kardiológia magánrendelésünk hétvégén is elérhető, foglaljon időpontot online vagy telefonos elérhetőségünkön, a részletekért vagy további tájékoztatásért forduljon hozzánk bizalommal!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika