Horkolástól hangos a hálószoba?

Horkolastol-hangos-a-haloszoba_1_edit.jpg

Édes álmok helyett kínzó horkolás? Könnyen lehet, hogy Önnek fogalma sincs róla, és alvótársa hívja fel rá először a figyelmét, hogy horkol. De nemcsak közvetlen környezetének, hanem az Ön éjszakája sem lesz a rendszeres horkolás mellett túl pihentető.

Mielőtt ez az állapot maradandó nyomot hagyna az életminőségén, forduljon fül orr gégész szakorvoshoz, hogy részletesen feltérképezzék alvási szokásait, és a horkolás súlyosságától függően megtalálják a személyre szabott kezelési lehetőséget!

Hogyan alakul ki a horkolás?

A horkolás jellegzetes hangjelenség, ami akkor jön létre, ha a belélegzett levegő áramlása akadályokba ütközik. Alvás közben a légzőizmok elernyednek, ami a garat és a lágyszájpad izmainak lazaságát, és egyúttal a légutak elkeskenyedését eredményezi. Az orron vagy szájon keresztül a tüdőbe áramló levegő az ütközés hatására vibrálni kezd – ezt a hangot azonosítjuk horkolásként.

A horkolás erőssége, időtartama és rendszeressége alapján többféle típusba sorolható, és a teljesen ártalmatlantól a súlyos egészségkárosodás veszélyét hordozó állapotig széles skálán mozoghat. A halk, egyenletes horkolás általában nem jelez kóros állapotot – ilyen esetekben maga a hangjelenség okozhat a környezet számára álmatlan pillanatokat.

A zavaró hangokon túl viszont jó eséllyel komoly problémára hívja fel a figyelmet a folyamatosan hangos vagy az időnkénti csendet megszakító hangos felhorkanás. Ez esetben alvási apnoéra gyanakodhatunk, ami rendszeres légzéskimaradással jár, és súlyos egészségügyi kockázatot rejt, jelentős mértékben megnő például a stroke és a szívinfarktus veszélye.

Általánosan igaz, hogy minél inkább blokkolt a belélegzett levegő útja, annál erősebb a horkolás, és annál nagyobb erőt kell kifejtenie a szervezetnek az oxigénellátás biztosításához, ami megterheli a szívet, és egyenes úton vezet a magas vérnyomás felé. Alvási apnoe esetén a garat falai összetapadnak, amelyeket csak egy erőteljes levegővétel – amit felhorkanásként érzékelünk – választhat időlegesen szét, de közben átmeneti légzéskimaradás következik be.

Vannak-e horkolásra hajlamosító tényezők?

A horkolás rendkívül gyakori jelenség, a felnőtt lakosság körében gyakorisága meghaladja a 20%-ot. Statisztikai lebontásban ez azt jelenti, hogy nagyjából minden negyedik felnőttnél tapasztalható a horkolás valamilyen formája. Biztosan sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy mi az oka annak, hogy ennyien horkolunk, és léteznek-e olyan tényezők, amelyek hajlamosítanak a horkolásra.

Az életkor előrehaladásával az izomszövetek lazulása miatt megnő a horkolás kockázata.

A túlsúllyal küzdők esetében is nagyobb eséllyel alakul ki horkolás.

Az életviteli szokások szintén növelhetik a horkolás kialakulásának esélyét. A dohányzás, az alkoholfogyasztás és az altatók, nyugtatók szedése is hajlamosíthat a horkolásra.

Az alvási pozíció is előidézheti a horkolást: a hátukon alvók gyakrabban tapasztalhatják.

Bizonyos anatómiai tényezők és betegségek is összefüggésbe hozhatók a horkolással, például az orrpolip, orrsövényferdülés, a pajzsmirigy-rendellenességek, a rövid, vastag nyak vagy éppen a mélyharapás.

A horkolás kezelése

A kiindulópont minden esetben a visszatérő légzéskimaradás, vagyis az obstruktív alvási apnoe kizárása, ami történhet alváslaborban, poliszomnográf segítségével vagy otthoni poligráfos alvásvizsgálattal. A horkolás hátterében húzódó okok felderítéséhez alvásendoszkópiás vizsgálatot is lehet végezni, amivel lehetőség nyílik a horkolás helyének pontos azonosítására. Ennek függvényében a horkolás megszüntetéséhez műtéti és nem műtéti kezelési lehetőségek közül lehet választani.

Az egyszerűbb esetekben a probléma könnyen orvosolható. Ha például túlsúly áll a háttérben, megoldást jelenthet a testsúlycsökkentés, életmódváltás, ha az alvási testhelyzet idézi elő a horkolást, akkor elég lehet ezen változtatni. Amennyiben anatómiai tényezők nehezítik a légzést, orvostechnikai segédeszközökkel vagy műtéti beavatkozással szüntethető meg a probléma.

Ha rendszeresen alszik nyugtalanul, kialvatlanul ébred, és környezete is felhívta már figyelmét a horkolásra, vizsgáltassa ki magát professzionális körülmények között fül orr gégészeti magánrendelésünkön!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika