Emésztési gondok a koronavírus alatt

Emesztesi-gondok-a-koronavirus-alatt_1_Edit.jpg

Sajnos még javában tart a koronavírus-járvány, és egyre többen tapasztalják meg a pandémia okozta nehézségeket, tragédiákat. A betegség gasztroenterológiai vonatkozásai azért is különösen fontosak, mert az emésztési zavarok a COVID-19 tünetei közé tartoznak. Hasmenés, hányinger, hányás, étvágytalanság – ha ezek a tünetek jelentkeznek, most érdemes a megszokottnál is jobban odafigyelni rájuk, hiszen akár a koronavírus-fertőzés jelei is lehetnek.

Ez azért nagyon fontos, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a fertőzőképesség időtartamának tisztázását, továbbá a beteg karanténba helyezését a légúti tünetek megjelenése előtt.

A vírus az emésztőrendszer sejtjeit megtámadva irritációt, gyulladást és vérrög miatti csökkent véráramlást okozhat. A hányás és a hasmenés egyik következménye a folyadékveszteség miatti kiszáradás is lehet, amivel együtt járhat az is, hogy az értékes ásványi sók is távoznak a szervezetből, és mindez további szövődményeket is okozhat. A jelenlegi kutatások szerint a fertőzés széklettel is terjedhet, amelyben még napokig jelen lehet a vírus.

Mi a teendő?

Nagyon fontos odafigyelni arra, hogy a folyadékveszteséget pótoljuk lehetőleg tiszta víz formájában, és ha lehet izoláljuk magunkat társainktól, illetve a szociális távolságtartás szabályait körültekintően alkalmazzuk.

  • A szervezetnek a fertőzés elleni küzdelem során energiára van szüksége, ezért ilyenkor kiemelt jelentőséggel bír a magas tápértékű, vitaminban, ásványi sókban gazdag étrend.
  • A gyulladás ellen hatékony házipatikai megoldás lehet a kurkuma vagy a gyömbértea, de utóbbiból kisebb darabokat nyersen is fogyaszthatunk belőle.
  • Fokozott odafigyeléssel erősítsük az immunrendszerünket: a fokhagyma mellett például az aloe vera is kiváló vírus- és baktériumölő, és stresszcsökkentő hatással is bír.

Az emésztési zavarok tünetei esetén minél hamarabb forduljunk háziorvosunkhoz, illetve menjünk el COVID 19 PCR tesztre.

Amennyiben az eredmény pozitív, az emésztési zavarok tüneteire, főleg ha elhúzódnak, továbbra is kiemelten fontos odafigyelni a szövődmények elkerülése végett.

Ha a tünetek mögött nem COVID 19 vírusfertőzés áll, egészségük megőrzéséért a mielőbbi kivizsgálással tehetik a legtöbbet. Forduljanak hozzánk bizalommal, gasztroenterológiai konzultációnkra személyesen vagy telefonon is bejelentkezhetnek!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika