Hogyan működik a hormonrendszer?

hand-person-girl-woman-hair-female-1173657-pxhere.com_.jpg

A hormonrendszer elsődleges feladata a szervezet folyamatainak szabályozása az alvástól a szívverésig, a növekedésen át a nemi érésig. Működése három tényező, a mirigyek, a hormonok és sok billió sejtreceptor egymásra hatásán alapszik. A fő hormontermelő szervek az agyalapi mirigy, a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigy, a mellékvese, a here, a petefészek, a csecsemőmirigy, a tobozmirigy és a hasnyálmirigy. Mindegyiküket  véredényhálózat veszi körbe, és az általuk termelt különböző hormonok kis mennyiségben a vérbe választódnak ki, ahol a receptorok  (a sejtben vagy a felületén lévő specifikus fehérjék) felismerik a mellettük elhaladó specifikus hormonokat, és lekötik őket.

Így a kettőjük együttese indítja be a kívánt hatásokat, amelyek vagy gyorsítják vagy lassítják a sejtekben végbemenő folyamatokat a sejtek viselkedésének megváltoztatása érdekében. A hormonális rendszer így milliónyi sejtre hat a hormonok gondosan szabályozott mennyiségével, és nagyszabású változásokat vált ki az egész testben.

 

A pajzsmirigy szerepe

A pajzsmirigy által termelt két hormon (a trijód-tironin és a tiroxin) pl. testünk legtöbb sejtjébe eljut, ahol a sejtek energiafelhasználásának gyorsaságát, és működésük sebességét befolyásolják, illetve a légzéstől kezdve a szívritmuson és a testhőmérsékleten át az emésztésig mindent szabályoznak.

 

Az agyalapi mirigy szerepe

Az agyalapi mirigy számos hormont termel, amelyek többek közt hatnak a növekedésre, a tüszőérésre, a tejelválasztásra, a festék-anyagcseréjének szabályozására és számos más hormontermelő szerv működésére is.

 

A here szerepe

A here termeli a tesztoszteront, a petefészek hormonjai pedig az ösztrogén és a progeszteron, amelyek a nemi működés szabályozásának fő alkotóelemei. A hormonokkal kapcsolatos általános félreértés, hogy csak férfi és női hormonok léteznek, de mindkét nemben megvan a tesztoszteron és az ösztrogén is más-más mennyiségben. Mindkettő szerepet játszik a terhességben,  több, mint tíz más hormonnal együtt, amelyek gondoskodnak a magzat növekedéséről, a szülés lehetővé tételéről és a kisded anyatejjel való táplálásáról.

 

Betegség, stressz vagy a táplálkozás is felboríthatja a hormonrendszer szabályozó funkcióját, a mirigyek által kiválasztott hormonok mennyiségét is, vagy megváltoztatja a sejtek reakcióját. A cukorbetegség az egyik leggyakoribb hormon-rendellenesség, amelynek az az oka, hogy a hasnyálmirigy kevés inzulint termel, ami a vércukorszintet szabályozza. Pajzsmirigy alul-, vagy túlműködés akkor fordul elő, amikor a szerv túl kevés, vagy túl sok hormont termel.

A hormonrendszer kiegyensúlyozott, normális működésének érdekében egészséges életmóddal és táplálkozással, rendszeres mozgással mi magunk is sokat tehetünk. Hormonrendszerrel kapcsolatos probléma esetén forduljon hozzánk bizalommal, és jelentkezzen be telefonon vagy online endokrinológiai magánrendelésünkre!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika