Füldugulás – amikor már az ásítás sem segít

Fuldugulas-–-amikor-mar-az-asitas-sem-segit_1_edit.jpg

Mindannyian ismerjük azt a kellemetlen érzést, mikor autóval vagy repülővel haladunk meredeken felfele, és egyszer csak minden előzmény nélkül bedugul a fülünk. Ez a fajta füldugulás általában pár percen belül megszűnik, de mit tehetünk olyankor, ha elhúzódik és egyre zavaróbb lesz?

Csak nyomáskülönbség, vagy komolyabb betegség áll a háttérben?

A füldugulás egyike a leggyakoribb problémának, amivel fül-orr-gégészhez fordulunk. Bár magával az érzéssel mindenki találkozott már, hiszen ha alacsonyabb helyről hirtelen magasabbra megyünk, az esetek többségében bedugul a fülünk. Ez abból adódik, hogy dobüreg nem tud olyan gyorsan alkalmazkodni a kinti tényezőkhöz, így a nyomáskülönbségre ekképp reagál.
A tüneteteket amolyan bevált „praktikákkal” azonnal orvosolni is szoktuk: iszunk pár korty folyadékot, nyelünk egy nagyot, ásítunk, befogjuk az orrunkat, vagy éppen bekapunk egy rágógumit. De mi történik akkor, ha minden igyekezetünk ellenére sem szűnik meg a füldugulás, vagy minden előzmény nélkül tőr ránk? Ilyenkor már ajánlott szakemberhez fordulni, mert komoly következményei is lehetnek ennek a kezdetben csak zavaró, kellemetlen panasznak.

Mi okozhat füldugulást?


Fülzsírdugó

Gyakori kiváltó ok a tetemes mennyiségben összegyűlt, a külső hallójáratot eldugító fülzsír, amitől egy egyszerű fülmosással meg is szabadulhatunk. Alkati tényező is lehet, hogy kinél milyen mennyiségben termelődik a fülzsír, mint ahogy az is közrejátszhat, hogy nyaranta, a melegben mindig eleve több fülzsír van fülünkben, amit a rossz fültisztítási technikákkal csak beljebb és beljebb tolunk a hallójáratban. A füldugulást okozó fülzsírdugót a fül-orr-gégész egyszerűen kimossa, amivel az esetek többségében meg is szűnik a bosszantó probléma.

Felső légúti megbetegedések
Ha valamilyen felső légúti betegség miatt megduzzad az orr- és orrgarati nyálkahártya, az elzárhatja a fülkürtöt, így – egyszerűen lefordítva –, a fül nem tud szellőzni, a középfülben kialakult nyomáskülönbségre pedig a fül dugulással reagál. Ilyenkor a legjobb, amit tehetünk, hogy igyekszünk mihamarabb megszüntetni magát az alapbetegséget.  A középfülgyulladás és füldugulás lehet egy megfázás szövődménye, de akár önálló betegségként is felütheti a fejét. Minden esetben érdemes szakember segítségét kérni.

Füldugulás búvárkodás, repülés után
Mint ahogy fentebb is említettük, repülés alkalmával biztosan mindenki tapasztalata már, hogy ahogy felfele halad a gép, úgy kezd bedugulni a fül. Ugyanez érvényes a búvárkodásra is, a hirtelen légnyomásváltozás füldugulást okozhat. Azoknál nem szoktak pár percen belül enyhülni a tünetek, akiknek például orrpolipjuk van, vagy valamilyen más fülkürt működési zavarral élnek együtt. Az allergiások is hajlamosabbak a füldugulásra, amire általában gyógyszeres kezelést vagy orrsprayt ajánlanak az orvosok.

Semmiképp sem szabad az interneten olvasott trükkökkel, vagy innen-onnan hallott módszerekkel próbálkozni még akkor sem, ha már egyre bosszantóbb a füldugulás. Ha nem enyhül, ha egyre zavaróbb, mindenképp kérjük szakember segítségét, aki egy átfogó kivizsgálás után, a megfelelő gyógymóddal kezeli majd a problémát!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika