Érdiagnosztika: komoly betegségeket szűr ki az ultrahangos érvizsgálat

ultrahangos_ervizsgalat.jpg

Az erek szerepe a szervezetünk működésében megkérdőjelezhetetlen, hiszen létfontosságú szerveink számára szállítják a vért, illetve biztosítják a sejtek oxigén- és tápanyagellátását.

Elég egyértelmű jelei vannak, ha a vér keringése az erekben akadályozott: fejfájás, szédülés, átmeneti mozgás- és beszédzavar tüneteit tapasztalhatjuk, végtagzsibbadás és –dagadás is előfordulhat. Sokan a kellemetlen tünetek ellenére sem fordulnak orvoshoz, pedig könnyen megelőzhetnék egy esetleges súlyos állapot kialakulását.

Mi az ultrahangos érvizsgálat?

A leggyakoribb érbetegségek közismerten az artériás érelmeszesedés és a vénás trombózis. Ezek más-más érszakaszt érintenek, és okaik is különbözőek, de ugyanúgy érszűkületet idéznek elő, ami súlyosabb esetekben az erek elzáródásához és a keringés összeomlásához vezethet.

Ahogyan a hasi ultrahang segít képet alkotni a hasüregi és a kismedencei szervek helyzetéről, a vénák ultrahangos vizsgálata is fontos információkkal szolgál az érrendszerünk állapotával kapcsolatban. A Doppler-vizsgálatként is ismert ultrahangos vizsgálat kulcsszerepet játszik a vénák és az artériák diagnosztikájában: leggyakrabban a mélyvénás trombózis kizárására alkalmazzák.

Miért hasznos a vénás és az artériás érvizsgálat?

A vénás ultrahangvizsgálatot az erek állapotának felmérésén túl elsősorban megelőzésre és súlyos megbetegedések kiszűrésére alkalmazzák. Segítségével mind a felső, mind az alsó végtagi vénák egészsége hatékonyan feltérképezhető, felmérhető a vénabillentyűk állapota, és akár a trombózis veszélye is megállapítható, amire a szűkület vagy elzáródás hívja fel a figyelmet.

A vénás ultrahang a trombózis felderítése mellett a krónikus vénás vérkeringési zavarok kimutatásában, illetve a visszértágulatok és a visszerek gyulladásos folyamatainak diagnosztikájában is kulcsszerepet játszik.

Az ultrahangos vizsgálatnak köszönhetően képet kapunk a szűkületben, illetve a közelében levő véráramlás rendellenességeivel kapcsolatban. Szűkület esetén az időben történő diagnózis és az elkezdett terápia megelőzheti és csökkenti a szövetek károsodásának esélyét.
Az artériás ultrahangvizsgálat során már az erek falának minimális megvastagodásai és a meszesedés apró jelei is kiszűrhetők, így idejében megkezdhető a kezelés. Az érvizsgálat eredményéből következtetni lehet a nehezebben vizsgálható, mélyebben fekvő koszorúerek és veseartériák általános állapotára is.

Doppler érvizsgálat

Kinek ajánlott, és milyen előkészületeket igényel az ultrahangos érvizsgálat?

A Doppler-vizsgálat bárki számára hasznos lehet, aki keringészavar jeleit tapasztalja, hiszen az ultrahang segítségével hatékonyan feltérképezhetők a keringési rendszerrel kapcsolatos betegségek. Az időben alkalmazott terápiának köszönhetően pedig olyan súlyos állapotok előzhetők meg, mint a stroke vagy a trombózis.

A korszerű orvosi diagnosztika lehetővé teszi, hogy pontos képet kapjunk érrendszerünk állapotáról, mindezt teljesen fájdalom- és kockázatmentesen. A vizsgálat előkészületet nem igényel, és területenként mindössze 15-20 percet vesz igénybe.

Az ultrahangos képalkotó eljárást napjainkban már az orvosi diagnosztika minden területén használják. Magánklinikánkon a legkorszerűbb orvostechnikai eszközök segítségével végezzük a nyaki, ízületi és hasi ultrahangot. Válasszon bennünket Ön is!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika