Mi is az a CT-vizsgálat?

pexels-mart-production-7089336_edit.jpg

A CT-vizsgálatok a modern gyógyászat elengedhetetlen elemei. Segítségükkel több betegség még korai stádiumban kiszűrhető, így életeket is menthet. CT-berendezésekkel a legkülönbözőbb testtájak vizsgálhatók, ám a minimális sugárterhelés miatt rendkívül fontos, hogy erre csak indokolt esetben kerüljön sor. Lássuk, mit érdemes tudni a CT-ről!

 

A CT vizsgálat technológiája

A komputertomográfia vagy más néven CT-vizsgálat valójában a röntgenvizsgálatnak egy olyan speciális formája, melynek során számítógépes elemzéssel részletgazdag és több rétegben megmutatható felvételek készíthetők. A CT működési elve arra a jelenségre épül, hogy a test különböző szövetei különböző mélységekben eltérő mértékben nyelik el a röntgensugarakat. A számítógép az így megszerzett és feldolgozott adatokból ezután a hagyományos röntgennél részletesebb felvételeket tud nyújtani, néhány milliméteres képszeletekre bontva a vizsgált testrészt.

A CT-vizsgálat azért is rendkívül hatékony, mert bizonyos betegségek – pl. daganatok, vérzések, gyulladások, belső sérülések – hatására a különböző szövetek összetételei megváltoznak, így másképp nyelik el a röntgensugarakat. Ezek az elváltozások a CT-felvételeken könnyen láthatóvá válnak.

Mikor célszerű CT-re menni?

Fontos hangsúlyozni, hogy bár a CT-vizsgálat ártalmatlan a szervezetre, a sugárzás miatt bizonyos esetekben nem ajánlott a betegségek kiszűrésének ezen módja. Terhesség alatt a magzat védelme érdekében nem végzünk CT-vizsgálatot, és fiatal korban is csak kifejezetten indokolt esetben kerülhet sor rá. Éppen ezért a vizsgálat szükségességéről minden esetben radiológus szakorvos dönt a kórelőzmény, illetve a klinikai adatok fényében.

Amennyiben hagyományos röntgenvizsgálattal, ultrahanggal vagy más módszerekkel nem deríthetők fel a kóros elváltozások, CT-vizsgálatra kerülhet sor. A CT ugyanígy segíthet a korábban kimutatott elváltozások méretnövekedésének követésében, illetve a később műtétek, terápiák pontos megtervezésében.

Klinikánkon jelenleg fül-orr-gégészeti vagy fogászati kezelések keretén belül van lehetőség CT-vizsgálatra. Modern koponya-CT-vizsgálatunk során  szakszerűen tanulmányozhatók az erek, daganatok, koponyatörések vagy a komplexebb fogászati problémák, valamint a fogak csontszerkezete.

 

Mire érdemes számítani a vizsgálatkor?

A kivizsgálás megkezdése előtt az operátor minden esetben pontosan tájékoztatja a beteget a vizsgálat folyamatáról, mely nagyjából 15-20 percet vehet igénybe. Az operátor segít beállítani a megfelelő testpozíciót. A vizsgálat során fontos, hogy a páciens végig mozdulatlan legyen.

A komputertomográfia gyors, megbízható, és anatómiailag helyes képet készít a teljesen fájdalommentes, és minimális kockázatú vizsgálat során. Amennyiben fül-orr-gégészeti vagy fogászati kezelése részeként magánklinikánkon végeztetné el a szükséges CT-vizsgálatokat, jelentkezzen be hozzánk egyszerűen!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika