Allergia, a nem fertőző népbetegség

Allergia-a-nem-fertozo-nepbetegseg_2.jpg

Egyes becslések szerint a világ lakosságából közel félmilliárd ember szenved valamilyen allergiában. Az allergia nem más, mint váratlan, nem megfelelő immunválasz valamilyen anyagra, allergénre. Kis túlzással azt is mondhatjuk, hogy szinte bármire lehetünk allergiásak: a pollentől kezdve az ételeken át a gyógyszerekig, atkákig, kórokozókig. Ilyenkor a genetikánk és a környezetünk összjátéka nyomán kellemetlen, az egészen enyhétől a kifejezetten súlyos szintet elérő tünetek jelentkeznek, amelyek egy része a bőrt érinti. Jelen blogcikkünkben a bőrallergiákról lesz szó.

A bőrallergia formái

Amikor az antigénként viselkedő allergén anyag beindítja az immunrendszer antitesttermelését, és a folyamat a kültakarónkat érinti, akkor az allergiás reakció leginkább bőrpír, viszketés, kiütés vagy duzzanat formájában jelentkezik. Ezek gyakran együtt járnak többek között az olyan légúti allergiás reakciókkal, mint a nyálkahártya irritációja vagy a tüsszögés, de önállóan is kialakulhatnak.

  • Csalánkiütés. Az egyik leggyakoribb bőrallergia, a lakosság ötöde előtt nem ismeretlen. Fájdalmas, viszkető, égető érzést keltő ödéma, ami az irharétegben keletkező gyulladás. Leggyakrabban a bizonyos gyógyszerekre és tápanyagokra való túlérzékenység váltja ki az allergiás reakciót.
  • Ekcéma. Gyulladásos megbetegedés, amit szintén kiválthatnak allergének, például poratka vagy egyes vegyszerek, de alapvetően genetikai hajlam határozza meg a megjelenését. Száraz, viszkető, kisebesedő és ezek nyomán megvastagodó bőr jellemzi.
  • Atópiás dermatitisz. Endogén vagy atópiás ekcémaként is ismert betegség, amelynek tünetei rendszerint már kisgyermekkorban jelentkeznek. A krónikus, azaz állandó vagy hullámokban jelentkező bőrgyulladás kialakulásában genetikai és környezeti tényezők egyaránt szerepet játszanak, és egyes trigger faktorok is (stressz, pszichés állapot) kiválthatják, akárcsak bizonyos allergének a pollentől a poratkáig. A bőr száraz és viszket, kipirosodik, kisebesedik, hólyagos, nedvedző kiütések jelentkeznek rajta.

Bőrünk a legnagyobb szervünk, és bármilyen elváltozást tapasztalunk rajta, mindenképp célszerű szakemberhez fordulni, hiszen az esetek túlnyomó részében megfelelő kezeléssel gyógyítható, tünetmentessé tehető a kellemetlen állapot. Ráadásul a bőrallergia kellő odafigyeléssel valóban kordában tartható. Ha tudjuk, milyen vegyszereket, tápanyagokat kell kerülnünk, akkor egyszerűen megkímélhetjük magunkat a legtöbb nehézségtől. Vegye fel velünk a kapcsolatot, és érdeklődjön bőrgyógyászati magánrendelésünk professzionális szolgáltatásairól!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika