Felfázás, a nők mumusa

Felfazas-a-nok-mumusa_1_edit.jpg

Az általános nőgyógyászati problémákon túl, a nők többsége gyakorta keresi fel szakorvosát kellemetlen felfázási tünetekkel is. Bár a köznyelv felfázásként ismeri, és főleg a hideggel hozza összefüggésbe, a hólyaghurutnak nem sok köze van ahhoz, ha hosszabb időn át ülünk egy hideg padon, vagy ha mezítláb járunk otthon.

Sokan elbagatellizálják vagy nem foglalkoznak vele, pedig – ahogy a többi kellemetlen intim tünetet –, a hólyaghurut-gyulladást sem szabad fél vállról venni. Komoly nőgyógyászati következményekkel járhat ha kezeletlen marad, mint ahogy az is szinte borítékolható, újra és újra szenvedni fogunk tőle, ha nem kérünk – még időben – megfelelő orvosi segítséget. De nem kell azonnal a legrosszabbra gondolni. Sok estben a nőgyógyászati magánrendelésen egy alapos kivizsgálást és néhány laborvizsgálatot követően, célzott antibiotikum kúrát javasolnak a páciensek, mert a hólyaghurut bakteriális eredetű, ezért jól reagál a megfelelő antibiotikumokra. A kezelés mellé gyakorta ajánl az orvos még intenzív folyadékfogyasztást, mert a baktériumnak ki kell mosódnia a szervezetből, illetve a természetes eredetű tőzegáfonya is segíteni szokott a húgyutak egészségnek megőrzésében, a betegség kezelésében.

De mi okozza tulajdonképpen a hólyaghurut-gyulladást?

Ameddig a fertőzések többségéről azt gondoljuk, ezeket kintről, vagyis a szervezetünkön kívülről kapjuk el, addig a felfázását leggyakrabban egy velünk, amúgy békességben élő baktériumtól eredeztethetjük. Ilyenkor az e-coli baktérium egyszerűen csak rossz helyre kerül, ott pedig ideális táptalajt talál a szaporodáshoz, ami gyulladásos reakciót vált ki. Mivel egy úgynevezett felszálló fertőzésről beszélünk, a baktérium a húgycsövön keresztül jut el a húgyhólyagig, leggyakrabban pedig annak nyálkahártyáját támadja meg, ami a tüneteket okozza. A nők anatómiai sajátossága is hozzájárul a gyulladáshoz, hiszen a női húgycső rövid, ezért a fertőzést okozó baktérium könnyebben feljuthat a hólyagba. Ráadásul a húgycső külső nyílása közel van a végbélnyíláshoz, ezért a vastagbélben levő kórokozók is így egyszerűbben találnak utat maguknak.

Milyen tünetei lehetnek a felfázásnak

 • Sűrű, sürgető vizelési inger, ám vizeléskor sok esetben csak pár csepp távozik;
 • Vizelésnél szúró, égő érzés;
 • Alhasi, kismedencei fájdalom, ami akár deréktájra is átterjedhet;
 • Kellemetlen szagú, a megszokottól eltérő színű, zavaros vizelet;
 • Hányinger;
 • Hidegrázás, amihez komolyabb esetben hőemelkedés is társul.

Mit tehetünk a gyógyszeres kezelésen túl?

 • Igyunk minél több folyadékot, akár vizelethajtó tea formájában, hogy kimosódhassanak a baktériumok!
 • Ha WC-re kell mennünk, ne tartogassuk, hiszen a rendszeres vizelet-visszatartásnak hosszú távon is komoly következményei lehetnek!
 • Ne viseljünk silány minőségű, műszálas fehérneműt, és ha tudjuk, kerüljünk a tangát!
 • Ha különösen érzékenyek vagyunk a felfázásra, akár megelőzésképp is bátran nyúlhatunk tőzegáfonya, aranyvessző készítmények után, mert ezek kiváló ellenszerei a hugyuti fertőzéseknek.
 • Igyekezzünk betartani egy fontos higiéniai alapszabályt: székelés után mindig elölről hátra töröljük ki végbélnyílásunkat, nehogy átvigyük a baktériumokat a hüvelybe, a húgycsőbe!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika