A szaglásvesztés lehetséges okai

A-szaglasvesztes-lehetseges-okai_2_edit.jpg

A szaglásvesztés lehetséges okai

Immár több mint egy éve az új típusú koronavírus járvány határozza meg a mindennapjainkat. A Covid-19 világjárvány mindenki életére kihat, folyamatosan olvassuk és hallgatjuk a pandémiával és a különféle vakcinákkal kapcsolatos olykor biztató, máskor csüggesztő híreket, szívjuk magunkba a rengeteg információt, így nem csoda, ha olyan kifejezések kerülnek a mindennapi szóhasználatunkba, mint például a szaglásvesztés. A szaglásvesztésről valószínűleg már mindenki tudja, hogy a Covid-19 betegség egyik tünete, de azt is fontos tudni, hogy más oka is lehet a kialakulásának. Jelen blogcikkünkben utóbbiakat vesszük sorra a teljesség igénye nélkül.

Mit jelent a szaglásvesztés?

Az anozmia egyféle szaglászavar, ami az illatok, szagok érzékelését érinti. Előrehaladott életkorban, idős emberek esetében a szagláscsökkenés természetes jelenség. Úgy is fogalmazhatunk, hogy az öregség velejárója, és nem valamilyen betegség, kóros állapot tünete, egyéb helyzetekben viszont mindenképp szimptómaként kell tekinteni rá.

A legtöbben bizonyára tapasztalták már, hogy példának okáért a megfázás, a nátha, az allergiás rinithis, azaz szénanátha vagy az influenza szaglásvesztéssel jár. Ekkor nincs különösebb ok az aggodalomra, a jelenség átmeneti, és a betegségből való felépülés együtt jár a szagérzékelés visszanyerésével. Ám ha huzamosabb ideig, netán folyamatosan fennáll, szükségessé válik a lehetséges okok feltárása.

füll orr gégészet

Ha az állapot tartós vagy elhúzódó

  • Ennek egyik oka lehet az orrpolip kialakulása. Ez a gyulladásos kórkép nem más, mint az orrnyálkahártya jóindulatú túlburjánzása, amit az orrmelléküreg gyulladása okoz. A betegség orrdugulással és orrfolyással jár együtt, rontja az ízérzékelést, nehézlégzést és fejfájást vált ki. Ez a gyulladásos kórkép hatékonyan kezelhető, és a páciensek maradéktalanul visszanyerik a szaglásukat.
  • Egyes betegségek, például a cukorbetegség, az érszűkület, vagy a Parkinson- és az Alzheimer-kór is negatív hatással lehetnek a szagérzékelésre. Utóbbiak esetében korai tünetként jelentkezhet, évekkel a súlyosabb szimptómák megjelenése előtt.
  • Bizonyos környezeti hatások károsíthatják a szaglómező érzékelő sejtjeit és receptorait. Egyes vegyszerek, a mérgező gázok, vagy akár a dohányfüst is kiválthatja az orrnyálkahártya irritációját.
  • A szaglásvesztés agysérülésre is utalhat. Fejsérüléssel járó baleset, daganatos megbetegedés és gyulladás is kiválthatja.
  • Hormonzavar is vezethet anozmiához.

Szaglásvesztés esetén mindenképp ajánlatos felkeresni egy felkészült fül-orr-gégészetet, de akár neurológiai és képalkotó vizsgálatokra is szükség lehet, hiszen az anozmia súlyos betegségek tünete is lehet, és a korai diagnosztizálás fontos szerepet játszik a felépülésben. Keressen minket bizalommal!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika