A vegán étrend gasztroenterológiai szemszögből

pexels-bulbfish-1143754.jpg

Az egyre népszerűbb vegán életmódot még manapság is sok ember kérdőjelezi meg, de a téma iránt érdeklődők is kíváncsiak lehetnek, hogy egészségügyi szempontból mennyire előnyös, illetve hátrányos ez az étrend. Lássuk, gasztroenterológiai szemszögből vizsgálva mire érdemes odafigyelni, ha az ember nem kíván többé állati eredetű termékeket fogyasztani!

 

Vegetáriánus vagy vegán? Nem mindegy!

Noha vegánnak lenni ma már szinte hétköznapi dolog, a veganizmust még mindig sokan összetévesztik a vegetarianizmussal. Éppen ezért fontos tisztáznunk, hogy míg a vegetáriánusok csupán húst nem esznek (halat és más tengeri állatokat sem), addig a vegánok semmilyen állati eredetű terméket nem fogyasztanak. A vegán étrendben sem tej, sem tojás nem szerepel, és sok vegán mézet sem eszik.

 

Vegánként, tápanyagban gazdagon

Az emberi emésztőrendszer többféle táplálkozási formára is képes, így akár húst is evőkről, akár kizárólag növényi eredetű táplálékról van szó, többféleképpen is biztosítható az egészséges étrend, hiszen a szervezet számára szükséges legfontosabb tápanyagok – tudatosan megválogatva – állati és növényi forrásból is bevihetők.

Elmondható, hogy a növényi táplálék különösen fontos a szervezet számára, hiszen az emésztéshez elengedhetetlen rostokat kizárólag növényi forrásból lehet biztosítani. Erre azonban nem csupán a túl kevés nyers zöldséget fogyasztó húsevőknek kell kiemelt figyelmet fordítaniuk, hanem a szintén túl kevés gyümölcsöt és zöldséget fogyasztó, ám a húst túlzottan nagy mennyiségű gabonafélével helyettesítő vegánoknak is.

 

A vegán étrend előnyei és hátrányai

Amennyiben megfelelően kiegyensúlyozott, a vegán étrendnek számos előnye lehet. A megfelelő mennyiségben bevitt nyers zöldség és gyümölcs rosttartalma erősíti a bélflórát, segítve a jótékony hatású bélbaktériumokat, melyek csökkentik a gyulladásos megbetegedések kialakulásának esélyét. Fontos ugyanakkor tudni, hogy a vegán étrend sok embernél magával vonzza a szénhidrátban gazdag ételek, tészta- vagy kenyérfélék nagyobb mértékű fogyasztását, ami bizonyos betegségek esetén kifejezetten káros is lehet, ezért ilyen, speciális egészségi állapot esetén minden esetben fontos szakorvossal konzultálni a megfelelő, húsmentes étrend kialakításáról.

Összességében elmondható, hogy vegánként is ugyanúgy biztosítható a megfelelő tápanyagbevitel, mint húsevőként, ám akárcsak az állati termékek fogyasztása során, a növényi táplálékforrások bevitele esetén is fontos kiegyensúlyozottságra törekedni. A növényi étrend követői számára egyaránt fontos, hogy biztosítsák a megfelelő fehérjemennyiséget, és ne vigyék túlzásba a szénhidrátok fogyasztását.

Gasztroenerológus tanácsára van szüksége? Kérjen időpontot gasztroenterológia magánrendelésünkre online!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika