Bővebben a fogcisztáról

allami-vagy-magan-fogorvos_cikkep.jpg

A ciszta az egyik leggyakoribb elváltozás. Többféle ciszta létezik, amelyek a test különböző tájékain jelenhetnek meg a bőrfelülettől kezdve a petefészken át egészen a foggyökérig. Maga a ciszta afféle tok vagy tömlő, egy zsákszerű képződmény, amit kötőszövet vesz körül, és az üregében rendszerint valamilyen folyadék – az esetek nagy részében víz, váladék vagy vér – halmozódik fel. A halmozódás bár lassú, mégis folyamatos, így maga a ciszta is lassan, de folyamatosan növekszik. A ciszta maradhat észrevétlen, ám okozhat tüneteket, fájdalmakat is. Túlnyomó többségben jóindulatú, ugyanakkor ritkán rosszindulatú is lehet, így mindenképp foglalkozni kell ezzel az elváltozással.

 

Hogyan keletkezik a fogciszta?

A fogciszta, pontosabban fogalmazva a foggyökérciszta az egyik leggyakoribb szájüregi ciszta, amely az elhalt foggyökér csúcsán alakul ki. Amikor egy kezeletlen, komolyabb szuvasodás elér egészen a gyökércsatornához és az ideghez, a fogat már csak gyökérkezeléssel lehet megmenteni. A gyökérkezelés során eltávolításra kerülnek az idegek és a lágy részek, a teljes kitisztítás után pedig megtörténik a gyökércsatorna lezárása. Sajnos elfordulhat, hogy a kezelés és a tisztítás után mégis maradnak nem kívánatos részek a csatornában, ami gyulladás kialakulásához vezethet, és idővel ebből a gyulladásból keletkezhet a foggyökérciszta.

 

A fogciszta tünetei

Könnyen megeshet, hogy a beteg jó ideig nem is tud arról, hogy fogcisztája van, hiszen a kezdetekben rendszerint nem okoz tüneteket. Kezeletlenül hagyva eleinte enyhébb kellemetlenséget okoz, ami a foggyökér körüli területen érzett enyhe nyomásként írható le. Ahogy azonban a ciszta növekszik, úgy lesznek a tünetek is egyre zavaróbbak és fájdalmasabbak. A fájdalom eleinte csak rágás közben lép fel, később viszont állandósulhat.

 

A fogciszta legfőbb veszélyei

A ciszta kezelését, pontosabban eltávolítását nem célszerű halogatni, mert a jelenléte súlyos következményekkel járhat. Mivel a ciszta a körülötte lévő csontszövetet kezdi felemészteni, a csontszövet lassú felszívódása, azaz eltűnése miatt a szomszédos fogak is elmozdulhatnak, ami végül azok elvesztéséhez is vezethet. Amikor a ciszta már a csontot érinti, szájsebészeti beavatkozásra van szükség az eredményes kezeléshez.

A fogciszta másik nagy veszélye a különféle gócbetegségek kialakulása. Ez azt jelenti, hogy a ciszta miatt a test más pontjain, részein is kialakulhat gyulladás, mivel a gócban – jelen esetben a cisztában – lévő kórokozók vagy azok toxikus termékei a test bármely részébe eljuthatnak a véráram segítségével.

A rendszeres fogászati szűrés elejét veszi a súlyosabb problémák kialakulásának, de ha mégis megtörténik a baj, mielőbb keressen fel egy megbízható szájsebészetet!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika