A pajzsmirigy-rendellenesség formái

A-pajzsmirigy-rendellenesseg-formai_1.jpg

Az emberi test működését a neuroendokrin rendszer szabályozza, így alapvetően az idegrendszerünk és a belső elválasztású mirigyeink, illetve az utóbbiak által termelt hormonok függvénye, hogy a szervezetünk miként funkcionál. A hormonok afféle kémiai jeltovábbítókként a véráramba vagy a szövet közötti folyadékba ürülnek, majd az adott szervekhez eljutva viszonylag hosszan fejtik ki hatásukat. Rendkívül összetett rendszerről van szó, amelynek rendellenességei komoly tünetekben nyilvánulnak meg.

A gége előtt, a nyak elülső részén elhelyezkedő pajzsmirigy a testünk legnagyobb hormontermelő szerve. Működését egy másik mirigy szabályozza: az agyalapi mirigy által termelt TSH nevű hormon felelős a pajzsmirigy tüszői által termelt tiroxinért (T4) és trijód-tironinért (T3). A T4 és T3 hormon az egész testre kihat az anyagcserétől kezdve a növekedésen át a szívműködésig.

A helyes táplálkozás, a megfelelő mennyiségű jód és szelén bevitele, a stressz kerülése és az erős immunrendszer alapfeltétele a pajzsmirigy normális működésének. Ezek hiányában rendellenességek léphetnek fel alul- és túlműködés formájában, amivel mindenképp érdemes ellátogatni az endokrinológiai szakrendelésre.

Pajzsmirigy-alulműködés

Fáradékonyság és gyengeség, rossz közérzet, szellemi tompaság, hajhullás, súlygyarapodás, bőrszárazság – csak néhány kellemetlen tünet, ami pajzsmirigy-alulműködésre utalhat. Ha nincs elegendő pajzsmirigyhormon az anyagcsere megfelelő szabályozásához, a szervezetünk energiahasznosítása lecsökken. Viszonylag gyakori betegség, a lakosság körülbelül öt százalékát érinti. Okozhatja az agyalapi mirigy zavara, a pajzsmirigy gyulladása, de akár jódhiány is. A betegség lassan alakul ki, a tünetei más problémákra is utalhatnak, ezért sokszor nehézkes a diagnosztizálás.

Pajzsmirigy-túlműködés

A túlzott pajzsmirigyhormon-termelés szintén súlyos tüneteket okozhat. Az esetek zömében az autoimmun eredetű Graves-Basedow-kór felelős a kialakulásáért, de gyulladás, túlzott jódbevitel vagy fokozott TSH-termelődés is kiválthatja. Ha a fokozott étvágy ellenére fogyás történi, szapora szívverést, szívritmuszavart tapasztalunk, ingerlékennyé válunk, sokszor vagyunk idegesek, és álmatlanság kínoz, akkor jogosan merül fel a pajzsmirigy-túlműködés gyanúja.

Professzionálisan felszerelt klinikánkon az endokrinológiai konzultáció mellett speciális vizsgálatokat is kérhet. Keresse bizalommal tapasztalt szakembereinket!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika