A pajzsmirigy alul- vagy túlműködés kivizsgálásáról

endok1_edit.jpg

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy szinte nincs is olyan szervünk, aminek működését ne befolyásolná a pajzsmirigy hormon, amit a pajzsmirigy termel. A következőkben a pajzsmirigy alul- vagy túlműködés kivizsgálásról ejtenénk néhány szót.

A szerteágazó tünetek szakorvosért „kiáltanak”

A pajzsmirigyet az agyalapi mirigy szabályozza, amely az agy (hypothalamus) irányítása alatt áll. Ha a hormonális rendszerben, a pajzsmirigy működésében valamilyen zavar keletkezik, ha a pajzsmirigy túl sok vagy túl kevés hormont termel, azzal megborulhat a szervezet egészséges működésének egyensúlya, és olyan szerteágazó tünetekkel, panaszokkal találhatja szembe magát, amiket fontos mielőbb kivizsgáltatnia. A hormonrendszerrel összefüggő problémák feltérképezésével és kezelésével endokrinológiai magánrendelésünkön foglalkozunk, így ha pajzsmirigy alul- vagy túlműködéssel kapcsolatba hozható tüneteket észlel, forduljon mielőbb endokrinológushoz!

Ha fáj valamije, ha valamilyen szervi/testi rendellenességet tapasztal, azt viszonylag gyorsan sikerül felismernie, így azt is pontosan érzi, hogy mikor kell orvoshoz fordulnia, viszont ha a hormonális rendszere rendetlenkedik, az annyi különböző, olykor összefüggéstelen panaszt is képest okozni, ami miatt fokozottan fontos alávetnie magát egy komplex endokrinológiai kivizsgálásnak.

 

Kórtörténet, vérvizsgálat, ultrahang

A pajzsmirigy alul- vagy túlműködés az egyik leggyakoribb endokrinológiai probléma. Ezek diagnosztizálását a beteg tüneteinek részletes kikérdezésével, illetve az anamnézis felvételéve kezdik. Ezt követően vérvizsgálattal, illetve ultrahang vizsgálattal térképezik fel a szerv aktuális működését, illetve azokat a szervi elváltozásokat, amelyeknek csak képalkotó eljárással lehet biztosan utána járni. Ha gyulladás, ha daganat okozza a tüneteket, azt az ultrahang megmutathatja.

A laboratóriumi vizsgálatok során többek között az agyalapi mirigy által termelt TSH szintet nézik. Ha a TSH értéke emelkedett, akkor ez általában pajzsmirigy alulműködésre utal, viszont ha a TSH lényegesen csökkent, akkor ennek hátterében – gyakorta – a pajzsmirigy fokozott működése áll.

 

Mi minden befolyásolhatja a TSH szintet?

  • az életkor – az életkor előre haladta a TSH szint növekedésével is együtt jár;
  • az aktuális évszak – hideg időben a szervezetnek több pajzsmirigy hormonra van szüksége, ezért télen magasabb lehet a TSH szint;
  • a napszak – a TSH szint a vérben napszakok szerint is eltérő lehet;
  • egészségi állapot, stressz – bizonyos betegségek, az azokra szedett gyógyszerek, a láz, de a stressz is hatással lehet a TSH szinte;
  • Várandósság – az állapotosoknál alacsonyabb értékek is mérhetőek.

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika