Mi is az a Doppler-vizsgálat?

pexels-mart-production-7089629_edit.jpg

A Dopper-vizsgálat egy olyan speciális ultrahangvizsgálat, amely a hagyományos ultrahangvizsgálattal szemben képes az erekben lévő vér átfolyását is mérni.  Legyen szó bármilyen szív- vagy érrendszeri betegségről, a Doppler-vizsgálat alapvető fontosságú a probléma időben való feltárásában.

A Doppler-vizsgálat alapjai

Fizikaórán mindenki tanult az úgynevezett Doppler-effektusról, amelyet Christian Doppler osztrák fizikus fedezett fel a hanghullámok terjedését vizsgálva. Doppler megfigyelte, hogy ahogy a vonatok elhaladnak, hangjuk mélyebb lesz, majd sikerült bizonyítania, hogy amennyiben a hanghullámok forrása a megfigyelőhöz közelebb helyezkedik el, a hullámok hosszát rövidebbnek, így magasabbnak érzékeljük, és ahogy a hangforrás távolodik, úgy a hanghullám is hosszabb, így mélyebbnek hat. A Doppler-ultrahangvizsgálat ezt az elvet alapul véve segít a keringési rendellenességek kivizsgálásában.

Hogy működik a Doppler-ultrahang?

Az ultrahangkészülék olyan, az emberi fül számára nem hallható hangokat bocsát ki, amelyek egy része visszaverődik, másik része elnyelődik a szervezetben. A készülék ezek közül a visszaverődő hullámokat érzékeli, amelyeket a számítógép látható jellé alakít. Ezen a képen azonban a hagyományos ultrahangnál több információt látunk, amelyen nem csupán a szervek alakja és állapota figyelhető meg, hanem a keringésről is, segítve a kóros elváltozások gyors és pontos felmérését. A színes Doppler-vizsgálat során az erekben áramló vért különböző színekkel jelölik áramlási iránytól, illetve sebességtől függően.

A Doppler-vizsgálat során különböző, az ereket és a keringést érintő megbetegedésekkel kapcsolatban kaphatunk információt. A Doppler-ultrahang segítségével megvizsgálható az erek átmérője, illetve nemcsak az érszűkületek kutathatók fel, de pontosan meghatározható a lerakódások vagy a vérrögök mérete is. Legyen szó a hasüregben, a végtagokon, valamint a nyakon lévő erekről, a Doppler-vizsgálattal még idejében kiszűrhetők az egészségügyi kockázatok.

Hogy zajlik a Doppler-vizsgálat?

A Doppler-vizsgálat egy teljesen fájdalommentes, non-invazív eljárás, amely nem igényel különösebb előkészületet a beteg részéről. Amennyiben hasi erek vizsgálatára kerül sor, ajánlott éhgyomorral érkezni a vizsgálatra. Hasonlóan más ultrahangos vizsgálatokhoz, a páciens vizsgálandó testrészére gél kerül, ami elősegíti az ultrahang terjedését. A vizsgálatról álló- és mozgókép is készíthető, így a kapott eredmények pontosan kielemezhetők. A vizsgálat hosszát több tényező is befolyásolhatja, így bizonyos esetekben akár pár perc alatt elvégezhető, de akár fél óráig is tarthat.

Legyen szó magas vérnyomásról, érelmeszesedésről, érszűkületről, trombózisról vagy egyéb betegségről, a Doppler-vizsgálattal hatékonyan deríthetők fel a különböző szív- és érrendszeri problémák. Előzze meg a stroke-ot és az infarktust – kérjen időpontot online!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika