A fogkő-lerakódás nem csak esztétikai probléma

fogko_2.jpg

Bár fogorvosaink számára a fogkő-eltávolítás mondhatni rutineljárás, ez mégsem jelenti azt, hogy páciensként ne lehetne nagyobb gonddal fordulni a fogkőképződés megelőzése felé. Az alapos, minimum napi kétszeri fogmosás, a fogselyem használata, az előírt szájhigiénia és a fogkőért felelős ételek és italok minimális fogyasztásával sokat tehetünk azért, hogy megelőzzük a fogkőképződést.

Mi az a fogkő és miért jó megszabadulni tőle?

A baktériumok számára táptalaj a fogkő, ami tulajdonképpen egy makacs lepedékréteg, más néven plakk, ami idővel felhalmozódik a fogainkon.  Ha ez a lepedékréteg keveredik a nyállal, akkor egy kémiai folyamat eredményeképpen létrejön a fogkő, ami bizony – ha nem figyelünk oda annak rendszeres eltávolítására – nagy bajokat is okozhat. A fogkő felelős lehet a kellemetlen szájszagért, a fogszuvasodásért, a különféle fogágy-betegségekért, amik megjelenése sokszor egyenes utat jelent fogaink elvesztése felé is.
A fogkő nem csak esztétikai kérdés, mert a lepedék-lerakodás egy idő után szabad szemmel is jól látható sárgás, szürkés foltokat hagy a fogon, hanem fogegészségügyi probléma is, mert a fogkő nem csak a fogak felszínén tud megmaradni, hanem lerakódhat az íny alá is, ahol még komolyabb gondokat okozhat.

Milyen gyakori legyen a fogkő-eltávolítás?

Az, hogy kinél milyen gyakran indokolt a fogkő-eltávolítás számos tényezőtől függhet. Egyeseknél genetikai hajlam és nyálösszetétel miatt gyakoribb lehet a fogkőképződés, míg másoknál akár egy-egy év is eltelhet két fogkő-eltávolítás között. Emiatt is érdemes rendszeresen részt venni az előírt fogászati szűréseken, mert ott a fogorvos azonnal felhívhatja a figyelmünket arra, hogy eljött az ideje egy újabb fogkő-eltávolításnak, ami a mai modern eszközöknek köszönhetően minimális kellemetlenséggel járó eljárásnak számít.
Az ultrahangos fogkő-eltávolítás lényege, hogy speciális kristály által keltet ultrahang frekvenciás rezgések segítségével tisztítjuk meg a fogakat a fogkőtől és egyéb lerakódásoktól. Ez egy rendkívül korszerű, gyors és kíméletes módja a fogkő-eltávolításnak, ami után a fogak felszínét simára polírozzuk.
Ahogy azt már fent is említettük, a fogkő-újraképzőségnek nincs kőbe vésett aranyszabálya, mert nyálösszetételünk éppúgy befolyásolhatja azt, mint táplálkozási szokásaink, illetve a megfelelő és alapos szájhigiénia betartása (vagy annak elmulasztása).

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika