A fogszabályozás rövid története

fogszabalyozas_tortenete2.jpg

Sokan nem gondolnák, de a fogszabályozás története egészen az ókor hajnaláig visszavezethető – noha ezek a módszerek csak távolról hasonlítanak a ma használt modern technikákhoz. Az alábbi cikkben röviden áttekintjük, hogyan is alakult ennek az érdekes és rendkívül fontos szakterületnek a története!

A fogszabályozás az ókorban

A fogszabályzásra vonatkozó első bizonyítékok ókori egyiptomi leletekből származnak. Bizonyos múmiák épen maradt fogazatán aranyszínű drótokat lehet megfigyelni, amelyek a fogakat körbetekerve fejtettek ki a fogsorra a mai fogszabályozókhoz hasonló feszítő hatást. Bár arra is következtethetnénk, hogy ezeket a halottak szájába helyezték, a fogak pozíciója azt bizonyítja, hogy ezek az eszközök valóban fogszabályozási céllal készültek. Az ókori Görögországban Hippokratész írt a fogszabályzás fontosságáról, és a hellén kultúrában előszeretettel használták az egyiptomihoz hasonló módszereket.

A modern fogszabályozás kezdetei

Bár a középkorban és a kora újkorban is volt példa különböző fogszabályozó eszközökre, a legnagyobb áttörés a tizennyolcadik században történt, amikor Pierre Fauchard francia tudós megalkotta az első modern értelemben vett fogszabályozó készüléket, illetve megalapozta a fogszabályozás elméleti hátterét. Fauchard kutatásai kitértek a fogív tágításának szükségességére, valamint az adott esetben fogeltávolítást igénylő korrekciókra.

A ma is ismert technikák elterjedése

A mai fogszabályozókhoz hasonló legelső eszközt a tizenkilencedik század közepén Frank Delabarre amerikai fogorvos alkotta meg. Ez a készülék már fogakra rögzített gumihúzást alkalmazott. A huszadik század elejétől az orvostudomány egyre komolyabban foglalkozott a fogszabályozás lehetőségeivel, feltárva a különböző fogászati rendellenességeket, így segítve az egyre hatékonyabb eszközök tervezését. Bár a század első felében egyre elterjedtebbek lettek az előbb aranyból, majd később tartósabb rozsdamentes acélból készült fogszabályozók, a ma is gyakran használt bracketes technikát csupán a hetvenes évektől alkalmazzák.

Láthatatlan fogszabályozás: a fogtechnika jövője

A sokak által áhított láthatatlan fogszabályozás valójában nem is jövő, hiszen már a nyolcvanas években megjelentek a minimális mértékben észrevehető fogszabályozók az elit körében – és manapság egyre mindennaposabbá válnak az ilyen készülékek. A láthatatlan fogszabályozók esetében a száj és a fogak anatómiájának pontos ismerete alapján a fogak belső felületén, a nyelv felőli oldalán helyezik el a készüléket vagy kivehető eszközökkel oldják meg a fogsor elrendezését – akár felnőtt korban is.

A legjobb fogorvosokat választaná gyermeke vagy saját maga számára? Válassza klinikánkat, és jelentkezzen be fogszabályozó kezelésünkre online!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika