Gégerák szűrés

Gégerák szűrés:

Időpont egyeztetés alapján fogadjuk pácienseinket, így nem kell nálunk több időt töltenie, mint ameddig a vizsgálat tart. Foglaljon időpontot online vagy az alábbi telefonszámon: +36-1-467-5030

 

Sokan félnek a gégerák szűréstől, mert azt hiszik fájdalommal jár. A szűrés legfontosabb része az úgynevezett fiberoszkópos (endoszkópos) vizsgálat. Ez egy hosszú száloptikás eszköz, mely segítségével az orron keresztül egészen a hangszalagokig végig meg lehet tekinteni a kritikus részeket. Maga a fiberoszkóp lejuttatása a helyi (spray-s) érzéstelenítést követően nagyobb fájdalom és reflexes öklendezés nélküli eljárás. Bővebben a gégerákról lentebb olvashat és esetleges kérdéseit is felteheti!

A fiberoszkóp levezetéséről készült videónk:

Gyakran előfordul, hogy fül-orr-gégészetünkre látogató pácienseink panaszai annak ellenére, hogy első érzésre fülészeti eredetűnek tűnnek, sok esetben kiderül, hogy inkább gasztroenterológiai háttere van a tüneteiknek. Gombócérzet a torokban, torok panaszok, fülfájás, orrdugulás és még sok más olyan tünetet lehetne említeni példaként, melyek alapján mindenki először fül-orr-gégészhez fordul. Annak ellenére, hogy nem jelentkezik egyértelműen a gyomorsav jelenléte, nincsenek erős savas érzések, mégis sokszor a reflux áll a panaszok hátterében. Ezért bővítettük rendelőnk szolgáltatásait gasztroenterológiai szakrendeléssel.
Rossz szokások:

A gége és az algaratrák napjainkban is elsősorban a férfiak megbetegedése, de figyelemre méltó növekedés tapasztalható az elmúlt évtizedekben a nők körében is. A dohányzás és az alkoholfogyasztás illetve az általa okozott májkárosítás fokozottan hajlamosít a gégerák és a garat rosszindulatú daganatos megbetegedésének kialakulására. Az algarat elhelyezkedése, szoros anatómiai közelsége a gégéhez, gyakran a két szerv együttes megbetegedését okozza.

 

Az algarat és a gégerák tünetei:

 

csomóérzés a torokban
nyelési nehezítettség
félrenyelés
étel elakadás a garatban
nyeléskor jelentkező fájdalom a garatban
fülfájás
gyakori csuklás
duzzadt nyirokcsomó
bűzös szájszag
testsúly csökkenése
véres köpetürítés
krákogás
gége érintettsége esetén a rekedtség, ami teljes hangadási képtelenségig fokozódhat
nehézlégzés, mely főleg a légvétel belégzési fázisban érezhető
köhögés
slejmképződés a garatban
Vizsgálat:
A gége és a garatrák a nyaki nyirokcsomókban áttétetet képezhetnek, tehát a nyakon megjelent csomók kivizsgálása alapvető fontosságú. Javasolt a szűrővizsgálat rendszeres dohányzás, alkoholfogyasztás és/vagy rákos megbetegedéssel terhelt családi kórtörténet esetén. A garat és a gégerák szűrése során a teljes szájüreg, a nyelv, nyelvgyök, algarat, a gége, a hangszalagok és a teljes nyak átvizsgálásra kerül. A szájüreg és a szájgarat betekintéssel, az algarat és a gége laryngoscoppal (merev endoscop) vagy laryngofiberoscoppal (flexibilis optikai műszer) történik. Az optikai műszerek szájüregi vagy orrüregi levezetése előtt felszíni érzéstelenítést alkalmazunk, mely csökkenti a nyálkahártya irritációjával járó kellemetlenséget. A betegség kimenetele nagymértékben függ attól, hogy kellően korai stádiumban kerül-e felfedezésre a rákos betegség.
A korai diagnózis érdekében javasolt a szűrővizsgálat elvégzése a hajlamosító tényezők (alkohol, dohányzás, családi előfordulás) és vagy a fenti panaszok megjelenése esetén.

 

gégerák szűréshez laryngoscop
laryngoscop
laryngofiberoscop_gégerák szűréshez
laryngofiberoscop

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika