Vastagbéltükrözés – bódításban vagy altatásban a jobb választás?

Egy-igazan-hasznos-ujevi-fogadalom_1_edit.jpg

A vastagbéltükrözés nem jár nagy fájdalommal, ugyanakkor kellemetlen eljárás lehet. A páciensek éppen ezért sok esetben kerülik az endoszkópos vizsgálatot, noha az rengeteg komoly betegség megelőzésében segíthet. De vajon hogyan lehetséges minimalizálni a kellemetlenségeket?

 

Vastagbéltükrözés – hogy zajlik a vizsgálat?

Ha a vastagbéltükrözés különböző érzéstelenítési módjait akarjuk mérlegelni, érdemes tisztázni, mit is jelent tulajdonképpen ez a vizsgálat. A kolonoszkópia nem más, mint a vastagbél, illetve a vékonybél utolsó szakaszának vizsgálati módszere. Ez csakis invazív eljárással lehetséges, ezért a folyamat során endoszkóppal vizsgáljuk a bél nyálkahártyáját, vagy végezzük el a szükséges, kisebb beavatkozásokat. A kamerával és saját fényforrással felszerelt endoszkóp nagyjából 12 milliméter átmérőjű, és akár másfél méter hosszú is lehet, ezért a vizsgálat érzékenyen érintheti a betegeket.

 

A kolonoszkópiával kiszűrhető betegségek

Noha az eljárástól való félelem miatt nem egy beteg akár el is titkolja bizonyos tüneteit, a kolonoszkópiával komoly betegségekre is fény derülhet, így kiszűrhető a Crohn-betegség, a polip vagy éppen a vastagbélrák is. Amennyiben tartós hasi fájdalmak, tartós székrekedés vagy éppen hasmenés, véres széklet tapasztalható, mindenképpen szükséges lehet kolonoszkópiával feltárni a lehetséges okokat.

 

A vizsgálatra való felkészülés

A kolonoszkópia során fontos, hogy az endoszkóp számára könnyű mozgást és jól látható területet biztosítsunk, ezért elengedhetetlen, hogy a páciens a vizsgálat előtt az orvos utasításai szerinti diétát kövessen.

Mire számítson a vizsgálat előtt?

  • A beavatkozást megelőző pár napban rostszegény étrend étrendet kell követni.
  • A vizsgálat előtti napon csak folyadék fogyasztása megengedett, és hashajtóval kell segíteni a széklet kiürülését.
  • A vizsgálat előtt kerülni kell az ételfestéket tartalmazó italokat.
  • A beavatkozás előtti két órában nem szabad folyadékot fogyasztani.

 

Miért lehet kellemetlen a kolonoszkópia?

A vastagbéltükrözés nem csupán a belekben mozgó endoszkóp miatt okozhat kellemetlen érzést, de a vizsgálat során befújt levegő miatt is. A tapasztalt tünetek között székelési inger, haspuffadás, valamint hasi fájdalmak is szerepelhetnek.

Szeretne Ön is altatásban végzett vastagbéltükrözésre jelentkezni? Foglaljon időpontot online rendszerünkben!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika