Vastagbélrák – rendszeres szűréssel megelőzhető

2024-06-17 by nposition
dog-14619118713gU_edit.jpg

A vastagbélrák az egyik legelterjedtebb rákos megbetegedés, azonban megfelelő szűrővizsgálatokkal a korai stádiumban lévő daganat jó eséllyel gyógyítható. Lássuk, mit érdemes tudni a vastagbélrák megelőzéséről, valamint a kolonoszkópia szerepéről a szűrővizsgálatokban!

 

A szűrővizsgálat életet menthet

Amennyiben a különböző bélrendszeri, illetve gyomordaganatokat nézzük, a vastagbélrák a második leggyakoribb daganatos megbetegedés. Ez a daganattípus sok ideig maradhat észrevétlen, így ha csak késői stádiumban derül fény a betegségre, komoly műtéti beavatkozások ellenére is halállal végződhet. A rendszeres szűrővizsgálatok azonban segíthetnek már korai stádiumban feltárni a betegséget, jó esélyeket teremtve a gyógyuláshoz.

A vastagélrák a legtöbb esetben jóindulatú polipokból fejlődik ki, ráadásul igen hosszú idő, nem egyszer akár több mint egy évtized alatt. A betegség korai fázisában való felismerése esetén a polipok eltávolíthatók, így a túlélési esély akár 90%-os is lehet, míg ha hagyjuk kifejlődni a daganatot, ez az arány már csak 40%. Fontos megjegyezni, hogy polipok a lakosság mintegy 10%-ában fordulhatnak elő, ám az ötven év feletti férfiak esetében ez az arány már 25%-ra, míg az azonos életkorú nők esetében 15%-ra rúg. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy a kor előrehaladtával időről időre szűrővizsgálaton vegyünk részt, még akkor is, ha nem tapasztalunk tüneteket.

 

Milyen módszerek lehetnek alkalmasak a szűrésre?

A szűrővizsgálat a széklet megvizsgálásával és vastagbéltükrözéssel is történhet. Fontos tudni azonban, hogy a negatív vérteszt sem jelenti azt, hogy biztosan nem rejtőzik kialakulóban lévő daganat a vastagbélben, hiszen sem a polipok, sem pedig a kifejlődött daganatok mindegyike vérzik, és vérzés hiányában a székletben nem feltétlenül mutatható ki a betegség. Az igazán hatékony szűrővizsgálathoz kolonoszkópiára, azaz vastagbéltükrözésre van szükség, amely segíti a pontos diagnózis felállítását.

 

A vastagbéltükrözés menete

A vastagbéltükrözés egy kellemetlen vizsgálat, ezért a legtöbb esetben altatásban vagy bódításban végzik. A kolonoszkópiát szakorvosi vizsgálat előzi meg, feltárva a beteg tüneteit, illetve a betegség kórelőzményeit. Természetesen a vastagbéltükrözés során ugyanakkor nem csupán daganat, de Crohn-betegség, iszkémiás vastagbélgyulladás, fekélyek vagy épp vastagbélelzáródás is kimutatható – ezért is fontos, hogy kolonoszkópiával feltárjuk, vajon valóban daganat okozza-e a panaszokat.

A kolonoszkópia során a szakorvos csúszást segítő gél segítségével egy fényforrást, illetve kamerát tartalmazó csövet juttat a végbélbe, majd annak kihúzása során feltérképezi a vastagbélben található esetleges elváltozásokat.

 

Előzze meg a vastagbélrák kialakulását helyes táplálkozással!

A szakorvosok mára megegyeznek abban, hogy a vastagbéldaganat kialakulásának esélye a helyes táplálkozással nagymértékben csökkenthető. A napi ötszöri nyers zöldség, illetve gyümölcs fogyasztás elegendő rostbevitelt biztosít ahhoz, hogy segítse a széklet tömegének növelését és a bélsár gyorsabb távozását, valamint nyomelemekkel és vitaminokkal látja el a szervezetet.

Úgy érzi, elérkezett az idő a vastagbéltükrözésre? Jelentkezzen be gasztroenterológia magánrendelésünkre online!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika