Várandósság a COVID19 alatt

varandosag_covid_1.jpg

Annak ellenére, hogy lassan már két éve velünk van a koronavírus minden mutációjával és komplikációjával együtt, máig sokszor csak sötétben tapogatózunk, ha a COVID19-ről van szó. Bár számtalan – tudományos kutatásokkal alátámasztott – tényünk van már a fertőzést és annak hosszabb és rövid távú hatásait vizsgálva, még mindig túl sok a megválaszolatlan kérdés a vírus körül. Miért van az, hogy valakit teljesen ledönt a lábáról a betegség, míg más észre sem veszi, hogy elkapta a vírust? Mitől lehet, hogy egyesek több, míg mások szinte nullához közeli antitestet termelnek, akár a vakcina beadatása után is? Egyes nőknél hogyan és miért borítja fel a védőoltás a havi ciklust, és mennyire veszélyes a fertőzés a várandósság idején?

Minden fertőzés potenciális veszélyforrás is egyben

Nagy vonalakban elmondható, hogy a terhesség időszakában bármilyen fertőzés kockázatosabb az átlagosnál. Függetlenül attól, hogy természetes vagy mesterséges úton esik teherbe, a váradósság ideje alatt potenciális veszélyforrásnak számít minden vírus kismamára és babára egyaránt.
Amint az ismeretes, az elmúlt hónapok alatt többször is kiderült, hogy még mindig nem teljesen egyértelmű, hogy milyen összefüggés állhat annak hátterében, hogy az anya átadja-e vagy sem gyermekének a fertőzést. Igazolt, COVID19-el fertőzött kismama hozott már világra makkegészséges, vírusfertőzéstől mentes újszülöttet, de arra is volt már precedens, hogy méhen belüli magzati fertőzés történt, így a baba már koronavírus-fertőzéssel született.

Mit tudunk az esetleges kockázatokról?

A jelenleg ismert adatok szerint úgy tűnik, hogy a burokrepedésnek és a koraszülésnek a kockázata nagyobb akkor, ha a kismama COVID19 fertőzött és az utolsó trimeszterben van. A vírusfertőzés kezelésére felírt gyógyszereknek egy része ellenjavallt a terhesség időszakában magzatkárosító hatásuk miatt, míg a császármetszéssel történő szülés a vírusfertőzés megnövekedett kockázatával járhat az újszülöttek esetében.

A COVID-19 vírussal kapcsolatos kutatások jelenleg is folyamatban vannak. A legjobb dolog, amit tehet, ha betart minden szükséges óvintézkedést, hogy megvédje magát és születendő gyermekét a koronavírus-fertőzéstől.

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika