Utógondozás – mi a teendő anyajegy eltávolítás után?

2024-03-28 by nposition
a-rendszeres-anyajegy-szures-fontossaga-FOKEP.jpg

Akár rosszindulatúság gyanúja miatt, akár esztétikai okokból kifolyólag döntünk az anyajegy eltávolítás mellett, az anyajegy levétele után fokozott odafigyeléssel kell gondoskodnunk a műtét helyéről. Ezzel nem csak amiatt kell foglalkoznunk, hogy elkerüljük a csúnya hegesedést, hanem mint minden műtét után, ezekben az esetekben is megnőhet a fertőzés kockázata, ha nem vagyunk kellően elővigyázatosak.

Az anyajegy eltávolításának technikája is befolyásolhatja, hogy milyen gyorsan gyógyul a terület

Sokan amiatt halogatják az anyajegy eltávolítást, mert félnek a hegesedéstől, esetleg attól, hogy csúnyább lesz az anyajegy helye, mint amilyen maga az anyajegy volt. Abban, hogy mennyire komplex lesz a műtéti utógondozás, mindig az anyajegy nagysága, milyensége, illetve az eltávolítás technikája lesz a mérvadó. Fontos tisztázni, hogy bár a lézeres anyajegy eltávolítás jár a lehető legkevesebb kellemetlenséggel, ez után is vigyáznunk kell arra, hogy az érintett terület 100%-ig steril és baktériummentes maradjon, mert csakis így kerülhető el a hegesedés.

A kimetszéstől a varratok eltávolításáig

A sebészeti úton történő anyajegyeltávolításra, kimetszésre általában olyankor kerül sor, amikor onkológiai szempontból is gyanússá válik egy anyajegy. Ilyenkor a sebész egy határozott, szakmai nyelven babérmetszésként is emlegetett módszerrel, a lehető legnagyobb odafigyeléssel kimetszi az anyajegyet, majd a sebet összevarja úgy, hogy az minél esztétikusabban, hegmentesebben gyógyuljon. Mivel műtéti területről van szó, ezért a sebgyógyulásnak minimum 5 napot kell adni, eddig valószínűleg gyulladásban is marad a terület. Később, az orvos által meghatározott 1-3 hét múlva megtörténhet a varratok kivétele, és csak ezután, 2-4 hét elteltével kezdenek majd a szövetek is regenerálódni. Hogy kinél meddig húzódik el a folyamat, az nagyban függ a páciens genetikai hajlamától, egyéni érzékenységétől, valamint attól is, hogy mennyire szívleli meg az orvos utógondozási tanácsait.

Ezekre mindenképp érdemes odafigyelni

Általánosságban igaz minden sebre, hegre, hogy a lehető legtisztábban kell tartani a területet, így anyajegy eltávolítás után is steril kötés kerül a műtét helyére. Varratkiszedésig víz sem érheti ezt a részt, sőt, a fokozott izzadással járó tevékenységeket is célszerű az utógondozási időszakban elkerülni.
Egy másik lényeges dolog, hogy anyajegy eltávolítás után az adott területet legalább fél évig nem érheti erős napfény, így nyáron érdemes az adott területet ruhával eltakarni. Kerülendő továbbá minden, ami nagy erőkifejtéssel, fizikai aktivitással jár, amitől a varratok esetleg felszakadhatnak.

Enyhe húzódás, feszülés nem tekinthető kórosnak, ez a sebgyógyulás természetes velejárója. A sebgyógyulási folyamatokat támogathatjuk, a feszüléssel járó kellemetlenségeket megszüntethetjük aloe vera, körömvirág vagy más gyulladáscsökkentő hatásáról ismert krémmel. Erről mindenképp konzultáljunk az orvosunkkal, hogy megtudjuk, ő mit javasol. Ha a seb nem gyógyul, ha levedzik, vörösessé és túlságosan is duzzadttá válik, szintén ajánlott felkeresni a kezelőorvosunkat.

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika