Ünnepi gyomorrontás helyett tudatos étkezés

unnepi-gyomorrontas-helyett-tudatos-etkezes_cikk-kep.jpg

Hogy mi minden jut eszünkbe az ünnepekről? A szeretteinkkel töltött minőségi idő. A várakozás csodája. Az ajándékozás öröme. És persze nem utolsó sorban a végeláthatatlan karácsonyi és szilveszteri menük, amiknek sokszor már a gondolta is megterheli az emésztőrendszerünket. Bár az idei karácsonyi és újévi időszak más lesz, mert nagy valószínűséggel kimaradnak a családlátogatások, vendégvárások, de a szűk körben töltött ünneplésből sem hiányozhatnak majd a finomabbnál finomabb falatok.

Szinte mindegy, mi kerül az ünnepi asztalra

Minden családban más és más hagyománya van annak, hogy mi kerül a díszesen megterített asztalra. Lehet az tradicionális magyar menü vagy újító nemzetközi fogás, egy biztos, szinte soha nem könnyen emészthető, diétás dolgokról beszélünk. Töltött és sült húsok, majonézes ételek, töltött káposzta, halászlé, bejgli, krémes sütemények és a hidegtálakat kiegészítő sajtokról, felvágottakról, valamint egyéb nyalánkságokról nem is beszélve. Felsorolni is sok lenne azt a temérdek ételt, ami ilyenkor elénk kerül, és amikre többségében nem is nagyon tudunk nemet mondani. Persze az ünnepek nem azt jelentik, hogy meg kellene magunktól vonnunk a jót, viszont egyfajta tudatosságot fontos lenne követnünk, mert az ünnepek mégsem egyenlők a büntetlen eszem-iszommal.

Azoknak, akiknek egészségügyi okokból az év többi napján is oda kell figyelniük arra, hogy miből mennyit fogyasztanak; azoknak, akiket rendszeresen gyomorégés gyötör – ha nem elég elővigyázatosak –; és persze azoknak is, akik a szürke hétköznapokban rendszertelenül étkeznek, jobb az óvatosság. A gasztroenterológiai problémák elkerülése végett, hogy a január ne gyomorrontással, hasi vagy gyomorfájdalommal, refluxszal, hasmenéssel, kellemetlen puffadással kezdődjön, érdemes a következő jó tanácsokat megszívlelni.

Az ünnepi kilókkal nem csak az a baj, hogy nehezen lehet megszabadulni tőlük

  • Örök igazság, hogy ha csak a szemünk kívánja, akkor a gyomrunk már valószínűleg nem. Figyeljünk oda testünk jelzéseire, és próbáljunk meg ennek alapján étkezni!
  • Hihetetlen, de a 7-10 napos karácsonyi-újévi időszak alatt akár 2-3 kilót is magunkra szedhetünk, ha nem vigyázunk. Az ünnepi kilók gyorsan felszaladnak, de nehezen mennek le. Próbáljunk meg minél kevesebbet nassolni ez idő alatt, hiszen már az is elég megterhelő az emésztésünknek, amiket amúgy is elfogyasztunk az ünnepi asztalról!
  • Nincs karácsony Kevin nélkül, de a szokásos Reszkessetek betörők filmeken túl, ilyenkor számos más ünnep műsor is a tévé elé köt minket. Ha pedig tévézés, akkor nassolás, sőt, sokan az aktuális tévéműsorhoz igazítják az étkezéseiket is. A tévé előtt evés helyett, válasszuk inkább az ünnepi asztal felett elfogyasztott ebédeket, vacsorákat! Bizonyított, hogy terített asztalnál ülve kevesebbet eszünk.
  • Ha mégis túlettük magunkat, és moccanni sem tudunk, nem az a megoldás, hogy pizsamát húzunk, és azonnal lepihenünk. Egy könnyű séta megindíthatja az emésztést, amúgy sem célszerű teli hassal lefeküdni.
  • Az alkohollal is csak csínján bánjunk, mert egyes italok igazi kalóriabombák! Ráadásul senki sem akar másnaposságtól, émelygéstől szenvedni az egész ünnepi időszakban.
  • És végezetül: a koplalás semmiképp sem megoldás, sem az ünnepek előtt, sem után. Nem csak teljesen összezavarjuk a normális étkezési ritmusunkat, de a gyomrunkat is komoly megterhelés éri, ha hirtelen koplalni kezdünk. Törekedjünk inkább mértékletességre!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika