Túlzottan hangos zenehallgatás most, halláskárosodás később

Tulzottan-hangos-zenehallgatas-most-hallaskarosodas-kesobb_FOKEP.jpg

Vannak-e a rendszeres hangos zenehallgatásnak hosszú távú káros hatásai? Ártunk-e azzal a hallásunknak, ha fülhallgatóval megyünk mindenhova, és annak használata közben nem a javallott, hanem jóval magasabb hangerőn hallgatjuk a zenéinket? Igaz az, hogy idősebb korunkra akár siketséget is okozhat a hangos zenehallgatás? Mi az igazság, van mitől tartanunk? Következő blogcikkünkben igyekszünk nagy vonalakban körbejárni ezt a témát.

A technikai felszerelések, kiegészítők sorában, napjainkban előkelő hely jut a fej- és fülhallgatóknak, amik szinte minden otthonban fellelhetőek. A különféle kommunikációs és médiaeszközök nélkülözhetetlenjei, amiket mindenhová magunkkal viszünk. Nem csak zenehallgatásnál, de telefonálásnál, videóchatnél, sőt, nem ritkán még munka közben is használjuk őket. De milyen áron?

Addig tekerjük a hangerőt, míg elnyomjuk a város zaját

Ismert tény, hogy aki fülhallgatót használ, az csak az esetek kis százalékában tartja be eszközein az ajánlott hangerőt. Szinte mindannyian egy kicsit mindig feljebb és feljebb tekerjük a hangot, mert így kényelmesebb és könnyebben kizárhatjuk a világ zaját. És valóban, tisztább lehet a hangzás, érthetőbb a beszéd, kellemesebb a muzsika, ám mindeközben nem számolunk azzal a ténnyel, hogy ezzel bizony a hallásunknak is ártunk. De ne felejtsük el azt sem, hogy különösen a fiatalabb generáció körében népszerűek ezek a fej- és fülhallgatók, ők pedig aztán tényleg nem figyelnek arra, hogy mennyire hangosan hallgatják a zenét. Pedig a rendszeres, az átlagosnál nagyobb hangerőn hallgatott muzsika egy olyan folyamatot indít el, aminek következtében idővel visszafordíthatatlan halláskárosodás állhat elő.
Bár az esetek többségében hatvan év körül kezd romlani az emberek hallása, ha fiatal korban fittyet hányunk fülünk egészségére, számolnunk kell azzal, hogy akár már nyugdíjas éveink előtt is lehetnek a fülünket érintő problémáink. Ha bármilyen rendellenességet tapasztalunk, például zavaró fülzúgást, fülfájdalmat, érdemes mielőbb fülészeti szakemberhez fordulnunk a tüneteinkkel. Mára már tanulmányokkal is bizonyított, hogy a fülhallgatók gyakori használata, a hangos zenehallgatás az idősebb generáció körében nagyothallást eredményezhet.

 

Az sem mindegy, milyen fülhallgatót használunk

Köztudottan a füldugós típusok nagyobb veszélyeket rejtenek magukban, mint a fejre, fülre simuló kiadások. Ha mégis füldugóst használnánk, igyekezzünk a szivacs vagy gumi részét – ami a fülbe kerül – minél gyakrabban cserélni, ezzel elkerülve azt, hogy különféle baktériumok jussanak a fülcsatornába. Arra is figyeljünk oda, hogy soha ne hagyjuk, hogy mások használják a fülhallgatónkat, hiszen így akár fülből fülbe is vándorolhatnak a nem kívánt baktériumok.

 

Fülészetünk szakemberei várják megkeresését, szavazzon bizalmat nekünk!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika