Tudnivalók az arcüregemelésről

pexels-min-an-792994.jpg

Fogpótlás esetén sok esetben lehet szükség sinus liftre, azaz arcüregemelésre, amennyiben az állkapocsban jelentkező csonthiány nem elegendő az implantátumok megtartására. Lássuk, mit is kell tudni erről a szájsebészeti beavatkozásról!

 

Arcüregemelés vagy sinus lift fogpótlás előtt

A felső állcsontban, az őrlőfogak felett található üreges, vékony nyálkahártyával bélelt csontüreget arcüregnek nevezzük. Amennyiben az arcüreg alapjánál nincs elegendő fogmennyiség, így az implantátum behelyezéséhez nem elegendő a csontmagasság, szükség lehet az arcüreg alapjának megemelésére.

A szájsebészeti eljárás során lehetőség van a csontállomány magasságának és szélességének növelésére is, így biztonságosan lehetséges az implantátum beültetése.

Az arcüregemelés vagy szaknyelven sinus lift ugyanakkor rutinbeavatkozásnak tekinthető, melynek során az arcüreg nyálkahártyát elválasztjuk a csonttól, majd csontpótló anyagot helyezünk a kettő közé. A kezelés mintegy negyvenöt percet vesz igénybe, és más rutinbeavatkozásokhoz hasonlóan helyi érzéstelenítéssel elvégezhető.

 

Miért csökkenhet a csontállomány?

  • Az arcüreg sajátos anatómiájából adódóan előfordulhat, hogy nem csökken a csontállomány, egyszerűen csak az arcüreg és a felső állcsont túl közel vannak egymáshoz.
  • Öregedés folytán az arcüreg egyre kiterjedtebb lesz.
  • Fogvesztés után természetes módon fogy a csontállomány, amennyiben nem ültetnek implantátumot a fog helyére.
  • Kezeletlen fogínysorvadás miatt a baktériumok nem csak a fogínyt, de a csontot is megtámadják, így a csontállomány is sorvadásnak indulhat.

Milyen típus arcüregemelési beavatkozások léteznek?

A sinus liftnek alapvetően két típusát különböztetjük meg, a zárt, illetve a nyitott arcüregemelést.

Belső vagy zárt sinus lift: amennyiben nem tapasztalható nagyobb mértékű csonthiány, ám a foghiány helyén érdemes megerősíteni az arcüreg alapját, zárt arcüregemelést végzünk. Ilyen esetben lehetőség van a kezelés után közvetlenül beültetni az implantátumot.

Külső vagy nyitott sinus lift: ebben az esetben a felső állcsont oldalán sebészeti fúróval ablakot nyitunk, amelyen keresztül megemeljük a nyálkahártyát, és csontpótló anyaggal erősítjük meg az arcüreg alapját.

 

Mit és mit ne tegyünk arcüregemelés után?

Az arcüregemelés szájsebészeti beavatkozás, ezért a terület zárása varratokkal történik, és a kezelés utáni hetekben fokozott óvatossággal kell eljárni. A beavatkozás után előfordulhat duzzanat, fájdalom vagy érzékenység, ezért sok esetben ajánlott a terület mérsékelt hűtése, antibiotikum szedése a fertőzések elkerülése érdekében, illetve fájdalomcsillapító is felírható. Az arcüregemelés után kerülendő az orrfújás, illetve mindenfajta erőlködés vagy nehezebb tárgyak emelése.

Megbízható fogászatot keres? Jelentkezzen be magánrendelésünkre egyszerűen!!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika