Szúr, csíp, ég – beszéljünk a felfázásról!

Szur-csip-eg-–-beszeljunk-a-felfazasrol_fokep-1-e1606900335927.jpg

Az őszi-téli időszakban sok nő szenved a felfázás kellemetlen tüneteitől. Annyira gyakori ez a megbetegedés, hogy a nők 80%-a életében legalább egyszer átéli. Sőt, egyes szakemberek szerint kétféle nő van: akit már érintett, és akit a jövőben fog érinteni a hólyaggyulladás. De vizsgáljuk meg közelebbről, milyen panaszokat okoz a betegség, és mit tehetünk ellene!

Felfázás vagy hólyaggyulladás?

A köznyelvben megragadt felfázás kifejezés alapján azt hihetnénk, hogy a betegségnek kizárólag a hideghez van köze. Erre ráerősítenek a gyermekkorban gyakran hallott intelmek is, hogy öltözzünk fel megfelelően, ne üljünk a hideg kőre stb.

A valóságban ez egy bakteriális eredetű, felszálló fertőzés, ami azt jelenti, hogy a húgycső felől terjed a húgyhólyag irányába, súlyosabb esetekben pedig a felső húgyutakat is elérheti. Mivel nem közvetlenül a hideg okozza a tüneteket, megtévesztő a felfázás megnevezés, és sokkal célszerűbb a hólyaggyulladás vagy húgyúti fertőzés kifejezéseket használni.

Mi okozza a húgyúti fertőzést, és melyek a tünetei?

A betegség különböző megnevezései: hólyaghurut, hólyaggyulladás, húgyúti fertőzés, felfázás ugyanazon tünetcsoportot jelölik. A betegség már a kezdeti tünetek alapján könnyen azonosítható: gyakori vizelési inger, vizeletürítési és alhasi fájdalom, esetenként véres vizelet jelentkezhet. Ezek a baktériumok húgyutakba kerülését követő egy-két napon belül már erős intenzitással jelentkezhetnek. A lázas állapot már szövődmények, többnyire vesemedence-gyulladás kialakulását jelzi.

A hólyaggyulladást jellemzően a hüvelyflórában is jelen levő bélbaktériumok okozzák: főként az E. coli, de említésre méltók még a Klebsiella, az Enterobacter és a Proteus fajok is. Az emésztésben fontos szerepet betöltő, alapesetben ártalmatlan baktériumok a húgycsőbe kerülve bizonyos csíraszám felett heveny gyulladásokat okoznak.

De hogyan kerülnek bélbaktériumok a húgycsőbe?

Nők esetében ez anatómiailag magyarázható, hiszen a húgycső, a hüvely- és a végbélnyílás egymás közvetlen közelében találhatók. Más biológiai okok is állhatnak a gyakori megbetegedés mögött: nőknél például a rövid húgycső, férfiaknál a prosztatamegnagyobbodás hajlamosító tényező. Emellett általános egészségi állapotunk, higiéniai és életviteli szokásaink is befolyásolják hólyagunk védekezőképességét.

Mi köze akkor a hidegnek a hólyaggyulladáshoz?

A hidegnek annyiban lehet köze a húgyúti fertőzéshez, hogy az alacsony hőmérséklet csökkenti a hólyag ellenállását, ami a baktériumok gyors elszaporodását eredményezi. Ugyanígy más, alhasi vérbőséget okozó hatások is felerősíthetik a tüneteket, például: forró fürdő, szex, csípős és fűszeres ételek.

Hogyan kezelhető a hólyaggyulladás?

Ha már érezzük a tünetek jelentkezését, első körben megpróbálhatjuk házi praktikákkal gyógyítani magunkat. Az egyenletes, bő folyadékbevitel alap, ezen kívül ajánlott a tőzegáfonyát és medveszőlőlevél-kivonatot tartalmazó gyógykészítmények szedése.

Ha egy napon belül nem javul jelentős mértékben az állapotunk, mindenképpen tanácsos a teljes gyógyulás érdekében urológia magánrendelést felkeresni. Az urológus szakorvos a megfelelő laborvizsgálatok tükrében rendszerint antibiotikus kezelést ír elő, ami gyors javulást eredményez.

 

Ha kellemetlen felfázásos tüneteket tapasztal, ne bízza a véletlenre – foglaljon időpontot urológiai szakrendelésünkre!

 

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika