SÓVÁRGÁS – NEM VAGYUNK VÉNEK, DE MEGNYALNÁNK. HOGY MIÉRT?

Cikk17_Sovargas_Borito.gif

MIÉRT A SÓVÁRGÁS A SÓ UTÁN? A só addikció. Akár a cigaretta, a drogok, a kávé és a csokoládé, a só is függőséget okozhat, csak éppen teljesen legálisan. Rászokni egyszerű, a magyar fazék rotyogó húsleves – csirkepörkölt kombóján felnőve pedig észrevétlenül kúszik be a mindennapjainkba. Ha lekerül az asztalról, nem csak tágra nyílt szemekkel csodálkozunk, de követelőzve toporzékolunk, akarjuk vissza azt, ami a mienk, ami nélkül nincsenek ízek, nincsen étel, és amivel egyszer csak oda Éccsanyánk papírszalvétába csomagolt, két szelet vajaskenyér közé bújtatott zöldpaprikás szendvicsének gyerekkori osztálykirándulós íze. A világ maga hirtelen sótlanná válik.  Hát élet ez?

Félreértés ne essék, az emberi szervezetnek szüksége van sóra. Mint ahogy a túlzott sófogyasztás, úgy annak hiánya is veszélyes lehet. Élettani funkcióink megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen a só – és itt nem az asztali sóra gondolunk -, hiszen többek között szerepet játszik az izmok működésében, a folyadékháztartás egyensúlyában, amit a benne található elektrolitok biztosítanak.

Figyelembe véve, hogy a napi ajánlott sófogyasztás kb. 1500 – 2000 mg, ami nem több egy teáskanálni mennyiségnél naponta, az emberek átlag sófogyasztása kb. 3400 mg minden nap. A só utáni vágyakozás, ami túlmutat az olykor ránk törő „úgy rágcsálnék valami sósat” érzésen, betegség tünete is lehet. Nézzük, hogyan is hat szervezetünkre a só, majd néhány hasznos tippel megmutatjuk, hogyan lehet a sófogyasztást egészséges szintre csökkenteni.

sóvárgás

VÍZHIÁNYOS ÁLLAPOT – DEHIDRATÁCIÓ

Sokszor érezzük, hogy cefet éhesek vagyunk, pontosabban nem is éhség az, hanem az evés utáni vágyakozás. Szervezetünknek szüksége van a megfelelő folyadékbevitelre, ami a nőknél kb. 2,7 liter, férfiaknál pedig kb. 3,7. Edzőnapon, vagy aktív tevékenység végzése során ez a mennyiség kb. 1-1 literrel növekszik, tekintettel az igénybevételre és az izzadásra. Ha nem iszunk elég vizet, a vízháztartás felborul, a belső „víztartályaink” kiürülnek, és beindul a só iránti vágyakozás. Felismerve a helyzetet, ha étel helyett folyadékért nyúlunk, sokszor rájövünk, nem is éhesek voltunk, hanem szomjasak. Pontosabban: sótlanná vált szervezetünk.

Fontos, hogy a nap folyamán – még ha nem is könnyű -, bevigyük a megfelelő folyadékmennyiséget, elkerülve a fejfájást, szédülést, bőrünk kiszáradását, nem beszélve a kellemetlen izomgörcsökről.

sóvárgás

ADDISON, AKI NEM EDISON

Az Addison-kórnak semmi köze a gőzmozdonyhoz, még ha a sóhiány tüneteitől szenvedve néha úgy is érezzük magunkat, mint akin átment a gőzös minimum kétszer. Az Addison-kór a mellékvesekéreg idült elégtelen működése, ami a tünet súlyosságától függően az anyagcsere összeomlásához, majd kómához és akár halálhoz is vezethet. Tünetei az alacsony vércukorszint, hányás, étvágytalanság, ingerlékenység, depresszió, alacsony vérnyomás, émelygés, hasmenés, fogyás, krónikus fáradtság. Előfordulhat izomgyengeség, a bőr fokozott pigmentációja, nyálkahártya fokozott pigmentációja, illetve ájulást is okozhat.

sóvárgás

BARTTER-SZINDRÓMA

A só iránti sóvárgásunk lehet egy ritka, velünk született veseelégtelenség, a Bartter-szindróma jele is. A vízháztartás, vele együtt a kálium-, a nátrium és a kalcium egyensúlya felborul, zavart okozva ezzel szervezetünkben. A tünetek általában csecsemőkorban vagy pici gyerekkorban jelentkezek kóros szomjúsággal, alacsony vérnyomással, esetenként szellemi- és növekedési zavarral, izomgörccsel, akár alacsony inzulin szinttel.

TERHESSÉG

A terhesség első fázisában, amikor a kismama napi rutinja során szorosabb barátságba kerül a wc-csészével, a hányás során dehidratáció léphet fel, mellyel kiürül a szervezet sóháztartása. A vízhiányos állapotban növekszik a só iránti vágyunk, így feltétlenül szükséges a megfelelő nyomelemekkel, ásványi sókkal történő folyadék utánpótlása. Vagy a sültkrumplié.

sóvárgás

AZ AZ EGY HÉT

Mint ahogy a terhesség alatti kívánás, úgy a menstruációs időszak édes és sós ízek utáni vágyakozása sem érinti a férfiakat. A nők persze szenvednek, a vágyódás időtartama sokszor meg is előzi a periódust, és már néhány nappal előbb megkezdődik a kín. Édesre sósat, sósra édeset, kinek mi a sóvárgás tárgya. Általában mindkettő. A sorrend felcserélhető, de tapasztalatunk az, hogy akár édes akár sós, a végén mindig sóssal zár.

sóvárgás

Az ételek általában tartalmazzák azt a sómennyiséget, amennyire a szervezetnek szüksége van. Sokszor sajnos többet is. Ahhoz, hogy sóháztartásunkat megfelelő szinten tartsuk, próbáljuk meg beérni az ételek adta természetes sómennyiség ízével, és ne nyúljunk automatikusan a sószóró felé a családi asztalt körül ülve.

4 TIPP SÓ HELYETT

FRISSEN ŐRÖLT BORS

Cseréljük le a sószórót bors-őrlőre. A frissen őrölt bors kellően pikáns és teljesebb ízű, mint az előre darált, csomagolt változat. Borsozzunk bátran, fel sem fog tűnni a só hiánya!

FOKHAGYMA

A friss fokhagyma szintén fokozza az ízélményt, akár húshoz, zöldséghez vagy salátához adjuk. Ahhoz, hogy randi-kompatibilis legyen, érdemes megfőzni; ugyanazt az ízélményt biztosítja, kevesebb orális rizikófaktorral.

ECET

Az alacsony nátrium-tartalmú főzés egyik legjobb barátja a széles választási lehetőségekkel bíró ecet, legyen az vörösborecet, rizsecet, almaborecet, balzsamecet vagy egyéb ízesített ecet. Az ecet nagy játékos, íze alapján úgy tűnhet, magas a sótartalma, pedig egy grammot sem tartalmaz.

CITRUSOK

Az ecethez hasonlóan a citrusok, mint a lime, a narancs és a citrom nyelvünkkel érintkezve képesek elhitetni velünk, hogy sós ételt eszünk, pedig nem. Egy kis citromos friccs-fröccs az ételre, húsra vagy halra, és máris kész a só-mentes, mennyei ebéd vagy vacsora!

sóvárgás

A só utáni extra vágyódás problémát feltételez. Ha már nem érjük be fentiekkel, és úgy érezzük, problémánk messzebbre nyúlik, mint amit az új Harry Potter mozi alatt magunkba tömött popcorn orvosolni tudna, javasoljuk orvos szakember bevonását. A nagymértékben fogyasztott só dehidratációhoz, kiszáradáshoz vezethet, ami súlyos egészségügyi következményeket – például agyvérzést is – vonhat maga után.

Cikk17_Sovargas_7

ezüstfénylogó

Inspiráció: healthline.com, házipatika.hu

Forrás / Fotó: Google, Pinterest

Szerző: Eat, Move & Smile


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .


Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika