Proktológia magánrendelés fájdalommentesen

proktologus-proktologia.jpg

A proktológiai vizsgálat talán az egyik legkényesebb vizsgálatok egyike, hiszen a végbél betegségeinek diagnosztizálása és kezelése sok esetben válthat ki szégyenérzetet a betegekből. Lássuk, hogyan is zajlik a proktológiai vizsgálat, és milyen betegségek feltárásában nyújt segítséget!

Mit érdemes tudni a proktológiáról?

A proktológia a végbél, illetve végbélnyílás különböző betegségeinek gyógyítására irányuló sebészeti terület. A leggyakrabban előforduló proktológiai betegségek között az aranyérbetegség, a végbélnyílás-repedés vagy végbélsipoly is szerepel, melyek a megfelelő kezelés mellett hatékonyan gyógyíthatók.

Mivel a proktológiai vizsgálat érzékeny beavatkozás, fontos, hogy a folyamat a kórtörténet alapos átbeszélésével kezdődjön. A diagnózis felállításához elengedhetetlen, hogy feltárjuk a kórtörténetet, illetve tisztában legyünk a korábbi betegségekkel és az esetleges műtétekkel kapcsolatban. A vizsgálat előtt mindemellett fontos tisztázni, milyen gyógyszereket szed a páciens, valamint hogy mik jellemzik a székelési szokásait.

A proktológiai vizsgálat során a végbélnyílást, valamint a végbél legfeljebb húsz centiméteres szakaszát tekintjük meg. Maga az eljárás teljesen fájdalommentes, legfeljebb minimális kényelmetlenség-érzettel jár. Amennyiben bizonyos, előrehaladott állapotban lévő betegségek esetén mégis fájdalom tapasztalható az adott területen, helyi érzéstelenítővel, esetleg injekció beadásával tehetjük zökkenőmentessé a vizsgálatot.

A proktológiai vizsgálat magában foglalja a terület megtekintését, megtapintását, valamint tükrözését is. A kézzel történő vizsgálat során a beteg a vizsgálóasztalra fekszik, térdeit a mellkasához húzza, míg a szakorvos kívül és belül is megtapintja a panaszos területet. A kézzel történő vizsgálat után a rektoszkópia vagy végbéltükrözés során egy speciális, három-négy centiméter átmérőjű eszközzel, úgynevezett rektoszkóppal vizsgáljuk meg a végbél belső állapotát.

Aranyérbetegség és más proktológiai problémák

A proktológus által vizsgált betegségek közül nem véletlenül az aranyérbetegség a legismertebb, hiszen ez az elváltozás egyre többeket érint. Az aranyerek különleges érköteget alkotnak a végbélnyílás körül, amely egészséges állapotban segíti a széklet megtartását, valamint a székletürítés folyamatát. Az érpárnát rögzítő szövet azonban megnyúlhat, és az így kitáguló érhálózat és lecsúszó érpárna kellemetlen panaszokat okozhat. Noha az aranyérbetegség nem minden esetben jár fájdalommal, székletürítésnél vérzést okozhat.

Egyéb proktológiai betegségek:

Végbélrepedés: a végbél-nyálkahártya berepedése, amely a széklet ürítésekor csípő vagy égő fájdalmat és vérzést is okozhat. A betegség előrehaladott állapotban fekéllyé alakulhat.

Végbélsipoly: a természetes testüregek kóros összenövése, amely fejlődési rendellenesség vagy benőtt szőrszálak miatt váladékozó, gyulladt üregeket eredményezhet.

Mit tehet az aranyérbetegség megelőzéséért?

  • Kerüljük a túl sok egy helyben tartó ülést: tartsunk rendszeres pihenőket, és hosszú ülőmunka esetén iktassunk be testmozgással töltött periódusokat.
  • Éljünk aktív életet: az aranyér megelőzése szempontjából a rendszeres sétálás, kerékpározás vagy akár úszás is hatékony megoldás lehet.
  • Fogyasszunk rostban gazdag ételeket: fontos, hogy étrendünk tartalmazzon elegendő zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyeseket és olajos magvakat.
  • Aranyér esetén kerüljük a meleg vizes medencéket: az erek meleg víz hatására kitágulnak, így a gyulladásos panaszok is erősödhetnek.

Proktológus szakorvos segítségét kérné? Jelentkezzen be szakrendelésünkre online!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika