Néhány érdekesség a szívről

pexels-martijn-adegeest-587835.jpg

A szívről mindnyájan tudjuk, hogy a testünk motorja. Folyamatos működésben van, feladata pedig a vér egyenletes áramoltatása. Keringési rendszerünk központi szerveként ütemesen pumpálja az érrendszerben a vörös színű folyékony szövetet, ami többek között oxigént, szén-dioxidot, különböző tápanyagokat és vizet szállít.

Azt is tudjuk e létfontosságú szervünkről, hogy üregekből – pitvarokból és kamrákból – áll, vannak billentyűi, és a mellkasunk bal oldalán helyezkedik el.

Ám a szívünk tele van érdekességekkel – ezekből szemezgetünk blogcikkünkben.

  • Az erőteljes és gyors összehúzódásra képes szívizomszövetből álló szív tényleg folyamatosan dolgozik, percenként átlagosan 72-t dobban – ez, vagyis a percenkénti dobbanások száma jelenti a pulzust, ami a periférián, például a nyakon vagy a csuklón futó artérián tapintható ki. A percenkénti átlagos 72 összehúzódásból gyorsan kiszámítható, hogy egy átlagéletkorú ember esetében a szív összesen 2 és fél milliárdszor dobban az élete során.

 

  • A szív tömege arányos a testtömeggel, ennek megfelelően a nők szíve 250-300 gramm, a férfiaké pedig 300-350 gramm átlagosan, nagysága pedig nagyon egyszerű megközelítésben körülbelül ökölnyi. Ám bizonyos betegségek – például a magas vérnyomás vagy a szívkoszorúér-meszesedés – olyan erőteljes munkára kényszerítik a szívet, hogy az megnagyobbodik. A szívmegnagyobbodás szélsőséges példája a cor bovinum, vagyis a marha- vagy ökörszív, amikor a szerv akár az 1 kg tömeget is elérheti.

 

  • A szívizomsejtek kapcsolatfüggők. Persze ez nem egy trauma pszichés következménye, pusztán arról van szó, hogy a szívizom sejtjei egyenként nézve is arra törekednek, hogy a többivel összekapcsolódva ritmikusan mozogjanak, lehetővé téve a szívverést (persze az összehúzódás folyamata ennél jóval bonyolultabb, például sejten kívüli kalciumion is nélkülözhetetlen hozzá). Ezt a jelenséget réskapcsolatnak vagy kommunikációs sejtkapcsoló struktúrának hívják, és a szív mellett az idegekben és a retinában is jellemző.

 

  • A szívben rendkívül ritkán alakulnak ki daganatos megbetegedések. Ennek az az oka, hogy a szívizomsejtek osztódó képessége az ember korai életszakaszában megszűnik, azaz stabilizálódik a számuk. Igaz, ennek a regenerációs képesség látja kárát.

 

A kardiovaszkuláris, azaz szív- és érrendszeri megbetegedések világszerte rendkívül gyakoriak a lakosság körében, és sajnos a vezető halálokok közé tartoznak.

A szív egészségéért nagyon sokat tehetünk a helyes életmóddal – megfelelő mennyiségű mozgás, az egészséges étrend, stressz kerülése –, és érintettség esetén mindenképp szükséges kapcsolatot tartani egy megbízható kardiológia tapasztalt szakembereivel.

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika