Mit vizsgál az ízületi ultrahang?

ultrahang_vizsgalat.jpg

Reggelenként csak nehézkesen tápászkodik ki az ágyból, mert úgy érzi, mintha berozsdásodott volna? Korábban könnyedén futott a busz után, de ma már meg sem próbálja elérni, mert belesajdul a térde? Olyan erőtlenek az ujjai, hogy nem tudja lecsavarni a szörpös üveg kupakját? Legyen só vállról, csípőről, térdről vagy bármely egyéb ízületről, ilyen és ehhez hasonló kellemetlenségeket – az enyhétől a kínzóan fájdalmasig – gyakorlatilag mindenki megtapasztal az élete során, és az esetek zömében valamilyen ízületi probléma áll a tünetek hátterében: gyulladás, kopás, esetleg köszvény. Egy ízületi ultrahang vizsgálat segít megállapítani a fennálló kórkép típusát és súlyosságát – blogcikkünkben ezeket mutatjuk be kicsit közelebbről.

 

Ízületi gyulladás

Az artritisz néven is ismert betegség érinthet fiatalokat és időseket, nőket és férfiakat, jelentkezhet egy vagy több ízületnél is úgy akut, mint krónikus formában – utóbbi deformitások kialakulásához vezethet –, és a többfélre kiváltó oka is van, okozhatja sérülés, fertőzés, de autoimmun folyamatok és betegségekis állhatnak a háttérben. A gyulladás tünetei viszont szinte mindenkinél azonosak: a gyulladás fájdalommal jár, az ízület pedig nem képes betölteni szerepét, azaz a szabad mozgás biztosítását. Rendszerint külsőleg is észlelhető az állapot: az ízület helye duzzadt, forró és kivörösödött.

 

Ízületi porckopás

Ezzel a degeneratív ízületi kórképpel oszteoartrózis néven is találkozhatunk. Az ízületi gyulladástól eltérően inkább az idősebb korosztály körében jelentkezik, de megterhelő fizikai igénybevétel és sportolás, továbbá az elhízás is elvezethet a kialakulásához. Jellemzője a csontok elmozdulása miatt kialakuló porckopás és a csontképződés annak helyén. Az ujj-, a csípő- és leginkább a térdízület a legkitettebb ennek a betegségnek, amely fokozatosan, hosszú évek alatt alakul ki, mozgásra fokozódó fájdalommal, súlyosabb esetben a mozgáskorlátozottsággal.

 

Köszvény

Az ízületi gyulladás, vagyis az artritisz egyik gyakori típusa. Rohamokban jelentkezik, az érintettek nagy százalékánál először a nagy lábujjban tapasztalható a duzzanat és az erős fájdalom, de a könyököt, bokát és más ízületeket is érintheti. Noha férfiaknál gyakoribb, nők is szenvedhetnek ebben a betegségben, amit fegyelmezett életmóddal és odafigyeléssel szerencsére kordában lehet tartani. Ezt a kórképet ugyanis a szervezet magas húgysavszintje váltja ki, amelynek hegyes kristályai kicsapódhatnak az ízületekben.

A szabad, fájdalommentes mozgás a minőségi élet egyik alapköve. Mihamarabb forduljon megbízható szakorvoshoz, ha fájdalmat érez csípő-, váll-, térd- és egyéb ízület tájékán!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika