Mit tudhatunk meg a szívultrahang-vizsgálat során?

szivultrahang1.jpg

A szívultrahang-vizsgálat magas frekvenciás hanghullámok segítségével alkot képet a szívről, amelyen láthatóvá válnak a szív kamráinak pontos méretei, falainak állapota, az esetleges elváltozások, illetve mérhető a szívbe áramló vér mennyisége, a szívbillentyűk működése, a szíven belüli nyomásviszonyok és az is, hogy milyen az izomzat merevségének mértéke.

Segítségével számos betegséget, a bakteriális fertőzések szíven belüli és a veleszületett szívhibák jelenlétét is ki lehet szűrni. A vizsgálat azt is meg tudja mutatni, hogy a szívfal minden része megfelelő módon járul-e hozzá a szív mozgásához, hol találhatóak gyengén mozgó (károsodott) sejtek vagy alacsony oxigénellátású helyek, illetve, hogy a szívbillentyűk eléggé kinyílnak-e, biztosítják-e a megfelelő áteresztést, és helyesen záródnak-e a vér visszaáramlásának megakadályozásához.

Hogyan zajlik a vizsgálat, és mikor van rá szükség?

A szívultrahang-vizsgálat leggyakoribb formája, amikor a mellkas deréktól felfelé való szabaddá tétele után a kardiológus szakorvos ultrahang géllel keni be a vizsgálandó bőrfelületet, ezután a vizsgálófejet a mellkason mozgatja, melynek segítségével megjelenik a szív képe a monitoron. A vizsgálat körülbelül 10-15 percig tart, fájdalmatlan, nem igényel semmilyen előkészületet, és minden páciensnél alkalmazható, melynek végén az orvos elkészíti a leletet.

A szív egyes részei a mellkasfalon keresztül nem mindig (jól) láthatóak, ezért ilyenkor a nyelőcsövön keresztül, többnyire bódításban, torokérzéstelenítéssel végzett szívultrahangra van szükség.

Bizonyos problémák pedig csak akkor állapíthatóak meg pontosan, ha a szervezetet (szívet) terhelés éri, ebben az esetben az orvos valamilyen testmozgás közben végzi el az ún. terheléses (stressz) szívultrahang-vizsgálatot.

A Doppler-vizsgálat célja a szívben átfolyó vér és a szívben levő verőerek zavarainak kimutatása, amire a hagyományos szívultrahang nem alkalmas.

A szívultrahang-vizsgálatra elsősorban szív- és érrendszeri betegségek gyanúja esetén van szükség, kiemelten ajánlott, ha a családi kórtörténetben korábban szerepeltek, illetve olyan tünetek esetén, mint az erős, szabálytalan szívdobogás, mellkasi fájdalom, nehézlégzés vagy csökkent terhelhetőség.

Végül szeretnénk kihangsúlyozni, hogy a rendszeres szűrővizsgálattal és az esetleges korai felismeréssel a kezelés hatékonysága nagy mértékben növelhető, és számos szövődmény vagy betegség kialakulása is megelőzhető.

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika