Mit tehetünk a szétcsúszó fogsor ellen?

3591108021_a757e4db9a_c.jpg

Bár a fogak közötti rés, azaz a diasztéma akár bájos is lehet, vannak olyan esetek, amikor érdemes a kezelés mellett dönteni – akár esztétikai, akár egészségügyi okokból. Lássuk, milyen okok vezethetnek a diasztéma kialakulásához, és milyen módszerekkel kezelhetjük azt.

 

Mi is az a diasztéma?

Amikor a fogak között a normálisnál nagyobb rés van, diasztémáról beszélünk. A rés ugyan a legtöbb esetben akkor válik feltűnővé, ha a metszőfogaknál jelentkezik, azonban sokszor éppen a rágófogaknál is megfigyelhető, ami már nem csupán esztétikai problémát, hanem akár rágási nehézségeket is okozhat.

Diasztéma abban az esetben alakul ki, ha a fogak kisebb méretűek, így azok nem képesek kellőképpen kitölteni az állcsontban található területet. A metszőfogak közötti hézag sokszor örökletes eredetű, de előfordulhat, hogy fejlődési rendellenesség okozza, míg az alsó metszőfogak esetében a legtöbbször csontveszteség, esetleg hiányzó fogak miatt jelentkezik. Gyermekek esetében gyakrabban találkozhatunk fogak közötti résekkel, azonban ezek általában a fogak fejlődése során idővel maguktól eltűnnek.

 

Diasztéma az alábbi okok miatt is kialakulhat:

  • Ajakfék lenövése miatt.
  • Nyelvlökés következtében.
  • Ujjszopás eredményeképp.

 

Mikor kell kezelni a diasztémát?

Amennyiben a rés csupán a frontfogak között található, úgy mindössze esztétikai problémáról beszélünk. Van, aki úgy érzi, hozzászokott a fogai közötti réshez, így nem kívánja kezeltetni, mások azonban fontosnak tartják, hogy eltűntessék a szélesebb hézagokat. Amennyiben a rés foghiányból, így a fogak elvándorlásából adódik, fontos mielőbb megállítani a folyamatot, hiszen a rágási rendellenességek kialakulásával a fogak szuvasodásnak való kitettsége is fokozottabb.

 

A fogak közötti rések eltüntetésének fogászati módszerei

A diasztéma kezelését elsősorban annak típusa határozza meg. Amennyiben csupán a metszőfogak közötti rés eltüntetéséről van szó, lehetséges fogászati héjakkal vagy adott esetben koronával is megoldani a problémát, de bizonyos esetekben érdemes lehet a fogszabályozás mellett dönteni.

A fogászati héjak előnyei: egyszerűen felhelyezhető, és kevés foganyagveszteséggel is esztétikailag kifogástalan eredmény valósítható meg velük. A fogászati héjak színe tökéletesen megegyezik a páciens fogainak eredeti színével, és szabad szemmel azoktól megkülönböztethetetlen végeredményt kínálnak.

A koronák előnyei: fogászati koronákat a legtöbb esetben akkor érdemes felhelyezni, ha nagyobb problémát kell kezelni. A korona felhelyezése mindig nagy foganyagveszteséggel jár, így egészséges fogak esetében érdemes mérlegelni egyéb fogászati megoldásokat.

A fogszabályozás előnye: amennyiben a hézagok kialakulásának oka a foghiány, sok esetben a fogszabályozás a legjobb megoldás, így nem kell a fogak lecsiszolásával járó fenti beavatkozásokat választani.

Magán fogászatot keres, ahol a legkorszerűbb módszereket alkalmazzák? Foglaljon időpontot klinikánkon online!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika