Mit kell tudni az EKG-ről, a szívultrahangról és a terheléses vizsgálatokról?

szivultrahang2.jpg

A szív összehúzódása a szinusz csomóból induló elektromos inger hatására jön létre, és a szív ingerületvezető rostjain keresztül a szívizomsejtekhez jut.

Az EKG (elektrokardiográfia) egy fekvő helyzetben végzett, fájdalommentes és veszélytelen kardiológiai alapvizsgálat, ami a szívműködést szabályozó elektromos aktivitást vizsgálja négy végtagi és 6 mellkasi elektróda segítségével. Segít a szabálytalan szívritmusok (ritmuszavarok) és heveny vérellátási zavarok (szívinfarktus, koszorúérgörcs) diagnosztizálásában, a szívizomkárosodás felismerésében, a szívkamrák terhelésének és a szív általános egészségi állapotának értékelésében, de nem alkalmas a koszorúér-betegségek felismerésére. A nyugalmi EKG gyakran az egyik első vizsgálat, amelyet a szívvel kapcsolatos tünetek kiértékelésekor végeznek.

 

  • A terheléses EKG vizsgálat (stressz echokardiográfia) elsősorban a koszorúérrel kapcsolatos betegségek diagnosztizálására (pl. koszorúerek vérellátási zavara) alkalmas, amelynek tünetei csak akkor jelentkeznek, amikor fizikai aktivitást végzünk. Segít felmérni a szív stresszre adott válaszát, fontos információt szolgáltat a keringésről, képes kimutatni a terhelés okozta ritmuszavarokat, az iszkémiát (a szívizom csökkent vérellátását) és a szív általános működését, ugyanakkor nem alkalmas a koszorúér szűkületének vizsgálatára. A futópad vagy szobakerékpár használata közben végzett vizsgálat során vérnyomást és a vér oxigéntelítettségét vagy az oxigénfogyasztást is mérik.
  • Az EKG monitorozásra egyes beavatkozások, műtétek, kórházi kezelések során kerül során, amikor a szív folyamatos vizsgálata szükséges.
  • A Holter-EKG egy 24, 48, 72 órás vagy akár 7 napos EKG (kardiológiai) mérés, amelyet a hagyományos EKG-n nem látható, folyamatosan nem kimutatható – időszakosan kialakuló különböző eltérések és szívritmuszavarok kimutatására, illetve gyógyszeres kezelés hatásosságának mérésére végeznek, gyakran szívrohamot követően. A vizsgálat során az elektródákat a nyugalmi EKG-tól eltérően a törzsre helyezik, és az ún. Holter készülékhez csatlakoztatják, amely a szívből érkező elektromos jeleket rögzíti.

 

A szívultrahang-vizsgálat (echokardiografia) hanghullámok segítségével valós idejű képeket készít a szív egészéről és az egyes struktúrák (izomzat, billentyűk) méretéről, azok egészséges vagy kóros működéséről. Eredménye kimutatja a szívméret változását, a pumpálási erőt, az izomkárosodás mértékét, a billentyűzavarokat, továbbá a szívkamra hibáit, a szívben levő erek rendellenességeit és a komplex veleszületett szívhibák jelenlétét. Biztonságos, veszélytelen vizsgálat, ami nem igényel előkészítést.

 

  • A nyelőcsöves szívultrahang-vizsgálatra akkor kerül sor, ha az orvosnak részletesebb képre van szüksége, vagy valamilyen okból nem sikerül hagyományos módszerrel tiszta képet kapni a szívről.
  • A Doppler szívultrahangot hagyományos és nyelőcsöves ultrahang esetében is használhatják, amelynek során a hanghullámok magassága változik, amikor a szívben és az erekben áthaladó vérsejtekről visszaverődnek. Ezek a változások (Doppler jelek) segítik elő a szíven átfolyó vér (monitoron színekkel jelzett), a szívben levő verőerek és azok problémáinak vizsgálatát.
  • A terheléses szívultrahang futópados vagy szobabiciklis terhelés során végzett vizsgálat, ami a hagyományos terheléses EKG-nál jóval megbízhatóbb vizsgálati eredményt képes szolgáltatni a koszorúér-betegségekről.

 

A szívizom-izotópvizsgálat egy nukleáris terheléses vizsgálat, amelynek során futópadon vagy szobabiciklin végzett mozgás közben vagy mozgásszervi panaszok esetén értágító hatású szerek beadása mellett a beteg izotópot tartalmazó injekciót kap. Az izotóp által kibocsátott gamma-sugárzást egy speciális kamera felfogja, és az így beérkező jelekből a számítógép képeket rajzol ki. A vizsgálat segítségével felmérik a szívizom pumpafunkcióját és a szív nyugalmi és terheléses körülmények közötti vérellátását a csökkent vérellátású területek azonosítása céljából.  speciális kamera fogja fel az izotóp által kibocsátott gamma-sugárzást, és a beérkező jeleket számítógépbe továbbítja, ami azokból képet rajzol ki.

A korai diagnózis felállítása kulcsszerepet játszik a súlyosabb szövődmények megelőzése és a szívbetegségek kezelése során, ezért szívpanaszok esetén (légszomj, erős szívdobogás-érzés, mellkasi szorító, égő fájdalom) kiemelten fontos, hogy azonnal orvoshoz forduljunk.

Kardiológia magánrendelésünk szombaton és vasárnap is elérhető, foglaljon időpontot online vagy telefonos elérhetőségünkön, ha kérdése van, forduljon hozzánk bizalommal!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika